Anne Stuart (I. Charles'in kızı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anne Stuart
Prenses Anne, y. 1639
Doğum17 Mart 1637
St. James Sarayı, Londra
Ölüm5 Kasım 1640
Richmond, Londra
Defin8 Aralık 1640
Westminster Abbey
HanedanStuart
BabasıI. Charles
AnnesiHenrietta Maria

Anne Stuart (17 Mart 1637 - 5 Kasım 1640), İngiltere, İskoçya ve İrlanda Kralı I. Charles ile eşi Henrietta Maria'nın üçüncü kızıydı. Çiftin çocukluk çağında ölen üç çocuğundan biriydi.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Anne, 17 Mart 1637'de İngiltere Kralı I. Charles ve eşi Henrietta Maria'nın altıncı çocuğu ve üçüncü kızı olarak St. James Sarayı'nda dünyaya geldi. Kardeşleri doğum sırasına göre şunlardı: Charles James, Rothasay ve Cornwall Dükü; gelecekteki İngiltere Kralı II. Charles; Mary, Kraliyet Prensesi ve gelecekteki Orange Prensesi; gelecekteki İngiltere Kralı II. James ve Prenses Elizabeth. Anne, Anglikan Canterbury Başpiskoposu William Laud tarafından 30 Mart'ta St. James Sarayı'nda vaftiz edildi. Yalnızca iki kardeşin doğumunu görecek kadar yaşadı: küçük yaşta ölen Catherine ve Henry Stuart, Gloucester Dükü. Orléans Dükü I. Philippe ile evlenen ve ondan dört çocuğu olan kız kardeşi Prenses Henrietta'nın doğumundan önce öldü.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Henüz üç yaşında olan Anne, 1640 yılında bir akciğer hastalığı olan tüberkülozdan öldü. Westminster Abbey'de kardeşi Charles James'in yanına defnedildi.