André Navarra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Görsel André Navarra adlı sanatçıyı temsil etmektedir.

André-Nicolas Navarra (d. 13 Ekim 1911 Biarritz, Fransa – ö. 31 Temmuz 1988 Siena, İtalya) Fransız çello sanatçısı ve eğitmenidir.[1]

Dünyanın en iyi çello virtuozlerinden biri olarak kabul edilir. Henüz 7 yaşında çello ve şarkı söyleme dersleri almaya başladı. 9 yaşındayken Toulouse Konservatuvarı'na girdi ve 1924 yılında birincilikle mezun oldu. Paris Konservatuvarı'nda 2 yıldan daha fazla bir süre Jules Leopold-Loeb'le çalıştı. 1929 Kretly String Quartet'e katıldı ve 7 yıl boyunca onlarla başarılı performanslar sergiledi. İlk solo performansı 1931 yılında Paris'teki colonne orchestrası'yla birlikte çaldığı lalo çello konçertosudur. 1933 yılında Grand Opera Orchestra'nın baş çellisti olmuştur.

André Navarra, özellikle vücudun doğal yapısına uygun tekniği ile sakatlanma ihtimalini sıfıra indiren ve kendisinin bulduğu birçok arşe ve sol el ekzersizi ile kasları zorlamadan yıllar içinde güçlendirilmesini sağlamış, arşede ve sol elde aceliteyi sağlayan buluşlarıyla çelloya katkıda bulunmuş bir eğitmendir. Hatta bu ekzersizler sayesinde parmak kaslarını o kadar güçlendirmiş ki, serçe parmağı ile bir kesme şekeri tuz buz edebiliyormuş. En iyi yorumları Camille Saint-Saëns'in "La minör çello konçertosu", Édouard Lalo'nun "Re minör çello konçertosu" ve Schumann'nın "La minör çello konçertosu" yorumlarıdır. Yaşarkenki en önemli eğitim merkezleri Detmold ve Paris'deydi. Navarra aynı zamanda çok iyi bir boksör ve yüzücüydü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Oron, Aryeh (2003). "André Navarra (Cello, Conductor) - Short Biography". Bach Cantatas Website. 25 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2007.