Ankilostomiyaz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ancylostomiasis sayfasından yönlendirildi)
Rhabditiform evresinde ki bir A. duodenale larvası çizimi.

Ankilostomiyaz, Ancylostoma duodenale adı verilen bir çeşit yuvarlak solucanın neden olduğu bir paraziter enfeksiyondur.

Dünya genelinde oldukça sık görülen bir helmint enfeksiyonudur. Tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar oluşturabilme potansiyeli olan hastalığın her yıl 65 bin civarında insanı öldürdüğü tahmin edilmektedir.[1][2]

Yayılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Genellikle kancalı kurt hastalıkları yoksul bölgelerde özelliklede çocuklarda çok sık görülür ve ölümcül sonuçlar doğurabilme potansiyellerine sahiptirler.[1]

Belirtileri ve Tanısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Belirtileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Genellikle belirtisiz bir hastalıktır, lakin buna karşılık olarak hastalığın ilerleyen aşamalarında ileri kansızlık ve demir eksikliği (demir eksikliği anemisi) görülebilir.[1] Bunun yanı sıra larvalar akciğerlerdeyken (bkz. kancalı kurt yaşam döngüsü) hırıltı, öksürme ve ateş ortaya çıkabilir.

Ayrıca yetişkin parazitler ince bağırsaktayken, bağırsak hareketliliğinin önemli ölçüde artması ve karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Buna ek olarak bu parazit kan emici olduğu için kansızlık ve albümin eksikliği görülebilmektedir, ishal, dışkıda kan ve parazit yumurtaları, ağızdan tükürüklerin akması gibi pek çok farklı belirtisi bulunur.

Tedavisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tedavide genellikle abendazol ve mebandazol gibi ilaçlar kullanılır, bu tarz ilaçlar kancalı kurt gibi helmint enfeksiyonları için etkilidir ve çoğunlukla tercih edilmektedir.[1][3] Sağlık uzmanları duruma göre en uygun tedavi yöntemini seçecektir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıl kurdu

Bağırsak solucanı

Triküriyaz

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Kancalı Kurt Nedir?". meditial.com. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  2. ^ Prevention, CDC-Centers for Disease Control and (31 Mayıs 2023). "CDC - Hookworm". www.cdc.gov (İngilizce). 19 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  3. ^ Prevention, CDC-Centers for Disease Control and (17 Nisan 2019). "CDC - Hookworm - Treatment". www.cdc.gov (İngilizce). 11 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024.