Amuda kalkmak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir akro dansçı elleri üzerinde yürümeden önce amuda kalkıyor

Amuda kalmak veya amut, iki elin üzerinde durarak vücudu sabit, ters çevrilmiş, dikey bir pozisyonda tutma hareketidir. Temel bir amut pozisyonunda vücut düz, kollar ve bacaklar tamamen uzatılmış, eller yaklaşık olarak omuz genişliğindeki bir aralıkta ve bacaklar bir aradadır. Pek çok amuda kalkma çeşidi vardır ve bunların tümü, kişinin yeterli bir dengeye ve üst vücut gücüne sahip olmasını gerektirir.

Akro dans, ponpon kızlık, sirk, yoga, kalistenik ve jimnastik gibi birçok atletik aktivitede amut yapılır. Breakdance'daki donma ve tekme hareketlerinde amuda kalkılır. Atlama sporunun bazı çeşitlerinde atlamaya amuda kalmış şekilde başlanır.

Amut çeşitli başka isimlerle de bilinir. Modern yogada Adho Mukha Vrksasana olarak adlandırılır.[1] Capoeira'da bananeira olarak adlandırılır.[kaynak belirtilmeli]

Yoga[değiştir | kaynağı değiştir]

Egzersiz olarak yapılan modern yogada amut, ters çevrilmiş pozlar arasındadır; Adho Mukha Vrksasana,[2] Aşağıya Bakan Ağaç Duruşu olarak bilinir.

Jimnastik[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern jimnastikte iki temel amuda kalkma stili vardır: arkası eğimli ve arkası düz.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Adho Mukha Vrksasana". Yoga Vastu. Ekim 2020. 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ The complete idiot's guide to yoga. 2. Penguin. 2000. s. 179. ISBN 978-0-02-863970-3. 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2021. 
  3. ^ "Different Styles of Handstands". 12 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2010.