Amerikan çizgi romanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
McFadden'ın Dairelerindeki Sarı Çocuk (1897)

Amerikan çizgi romanı (İngilizcecomics), Amerika Birleşik Devletleri kökenli bir çizgi roman türüdür. İlk Amerikan çizgi romanları 1933'te yaratılmış olsa da, ilk kez 1938'de süper kahraman Superman'in ilk çıkışını da içeren Action Comics serisinin yayınlanmasından sonra popüler hâle geldi.

Çizgi roman süper kahramanı ilk olarak 1930'larda DC Comics'in Altın Çağı olarak bilinen dönemde ucuz kurgudan ortaya çıktı ve onun kahramanları, bilim ve teknolojiyle yalnızca marjinal olarak ilişkilendirilen Superman, Batman ve Wonder Woman gibi süper kahraman karakterleriydi. II. Dünya Savaşı sonrası dönemde bu rakamların popülaritesinde bir düşüş görüldü. Ancak 1960'larda Marvel Comics, aralarında Örümcek Adam, Hulk ve X-Men'in de bulunduğu yeni bir süper kahramanlar panteonu yaratarak Gümüş Çağı'nı başlattı; bunların hepsi nükleer çağda bilim ve teknolojiyle ilgili etik konulara daha derin bir ilgiyi yansıtıyordu.

Orijinal ünlü popüler süper kahraman serileri Action Comics, Detective Comics, All Star Comics, Sensation Comics, The Incredible Hulk ve Amazing Fantasy iken ünlü kahramanları ise Superman, Batman, Wonder Woman, Hulk ve Örümcek Adam gibi DC ve Marvel karakterleridir.

Bunu İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar süren bir süper kahraman patlaması izledi. Savaştan sonra süper kahramanlar iyi tanınırken çizgi roman endüstrisi daha sonra korku, suç, bilim kurgu ve romantizm çizgi romanları yapmaya başladı.[1]

Amerikan çizgi romanları, Japon mangaları ve Fransız-Belçika çizgi romanlarıyla birlikte dünya çapındaki üç büyük çizgi roman endüstrisinden biridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Randy Duncan and Matthew J. Smith. 2009. The Power of Comics. Continuum. p. 40.

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]