Almanya taşıt plaka kodları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Özel araç plakası
Almanya taşıt plaka kodları

Almanya taşıt plaka kodları, Almanya'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Taşıt plakaları, 1906'dan beri var olup mevcut sistem 1956'dan beri kullanılmaktadır. Alman taşıt plakaları, resmi olarak ilçe yetkilileri tarafından verilen, standart formatta alfasayısal plakalardır.[1][2]

Kamusal alanda karayolu trafiğine katılan hareketli veya sabit tüm motorlu taşıtların, ön ve arka kısımlarında uygun yerlerde sergilenen, kendilerine tahsis edilmiş plakaları taşıması gerekmektedir. Ayrıca plakaların üzerindeki resmi mühürlerin geçerliliği, beraberinde gelen belgelerle de kanıtlanabilmektedir. Motosikletler ve römorklar yalnızca arka plakayı taşırlar.

Alman araç tescil plakalarının önemli bir özelliği, tescil bölgesini belirtmek için kullanılabilecek alan kodudur. Almanya'da seyahat ederken "o aracın nereden geldiğini" tahmin etmek yaygın bir alışkanlık haline geldi ve hatta bir çocuk oyunu haline geldi.[3][4]

Plakalarda bir, iki veya üç harfli alan kodu (örneğin B=Berlin, BI=Bielefeld ve BIT=Bitburg), bir veya iki alfabetik harf ve en fazla dört rakam bulunur. Alan kodunda ayrıca çift noktalı Ä, Ö veya Ü harfi bulunabilir, ancak alfabetik harflerde çift nokta bulunamaz. Ayrıca sıfır rakamı, sayı bölümünün ilk veya tek sayısı olamaz. HJ, KZ, NS, SA, SD, SS gibi belirli kombinasyonlar tarihsel nedenlerden dolayı kullanılmamaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "BMDV - Überblick über die Kraftfahrzeugkennzeichen". bmdv.bund.de (Almanca). 12 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Strassenverkehrsamt.de | STVA". www.strassenverkehrsamt.de (Almanca). 13 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Alle Autokennzeichen in Deutschland". bussgeldkatalog.org (Almanca). 18 Kasım 2020. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Auto Quiz: Kfz Kennzeichen raten". Geo-Quiz (Almanca). 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]