Almanya'daki Lazlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Almanya Lazları sayfasından yönlendirildi)
Almanya Lazları
1.000 ile 1.500 arası
Diller
Din

Almanya Lazları, Almanya'da yaşayan, Güney Kafkas dillerini konuşan etnik gruplardan biridir. Almanya'da yaklaşık 1.000 civarı Laz yaşamaktadır.[1]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı Almanya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan işgücü anlaşması ile Almanya'ya olan ilk Laz göçleri 1970'li yıllarda başlamıştır. Almanya'daki Lazlar çoğunlukla Türk milliyetçisidir ya da Almanya vatandaşlığa kabul edilmiş vatandaşlardır. Ancak son on yıl içinde birçok Laz, dillerinin yok olmasının uzun vadede kimliklerinin de yok olmasına sebep olacağını fark etmiştir. Günümüzde siyasi güçlendirme, dil eğitimi, müzik ve şiir yoluyla miras kalan kültürlerini korumaya çalışmaktadırlar.

Almanya'daki Lazların Lazca hareketine öncülük ettiği söylenebilir. Latin alfabesi temelli Lazuri Alboni (Lazca Alfabe), 1984 yılında Almanya'da Lazoğlu ve Feurstein tarafından geliştirilmiştir.[2] Lazebura, bu alfabeyi Almanya'da yaşayan Lazlar için yayınlanan bir dergi ve web sitesidir. Günümüzde, yazılı dilin iki alfabesi vardır: Gürcistan'da yaşayan topluluk için Gürcü alfabesi ve Türkiye'de yaşayan Laz toplulukları için Latin alfabesi.[3]

Laz kültürü hareketini yaşatmaya çalışan “Lazebura Vakfı”, 1997 yılında Almanya'da kurulmuştur. Vakıf, Türk hükûmetine, Türkiye'nin kuzeybatısındaki okullarda Lazca eğitimi verilmesi ve bir dil enstitüsü kurulması için dilekçe vermiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "joshuaproject.net - Laz, Lazuri in Germany". 4 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2018. 
  2. ^ Koçiva, 2014, p. 75
  3. ^ Gunter & Andrews, 1993