Antik Kolhis halklarının listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu sayfada antik Kolhis halklarının listesi bulunmaktadır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

MÖ 5. ve 4. yüzyıllarda Kafkasya'nın etnik haritası.

Kolhis Krallığını oluşturan halklar bu sayfada listelenmiştir. Muhtemelen Zan dillerinin öncülleri olan Güney Kafkas dillerini konuşan bu halklar[1] Anadolu'nun Pontus bölgesi ve Kafkasya bölgesinde yaşamaktaydı. [2] Modern teoriler, Kolhis halklarının Laz ve Megrellerin doğrudan ataları olduğununu, ayrıca Gürcü ve Abhaz halklarının etnik kökeninde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Karadeniz'in doğusu boyunca uzanan Kolhis'te birbiriyle ilişkili ama farklı özellikleri olan birçok halk yaşamıştır.

Antik Kolhis halklarının listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Kolhis. "Reditus Decem Millium Graecorum" , 1815
Abraham Ortelius'un çizdiği Argonotların yolculuğunu gösteren harita, 1624
Ad Yaşadıkları yer Kaynaklar
Bidzerler [3] Çoruh Nehri ve Kuzey Anadolu Dağları'nın güneyi. Bu halktan Urartu kaynaklarında uiterukhi veya uitirukhi olarak bahsedilmiştir.
Driller Karadeniz'in güney kıyıları. Ksenofon'un Anabasis adlı kitabında geçmektedir.
Mahelonlar Rioni Nehri'nin güneyi. Plinius (NH 6.4.11), Lukianos, Batlamyus, Arrianus.
Makronlar Yalnızçam Dağları'nın yakınları[4] Herodot, Ksenofon, Strabon (xii.3.18), Stephanos, Plinius, Prokopius .
Marlar Karadeniz'in güneydoğu kıyıları Herodot
Mosinikler Trabzon'un batısı Bu halk, Apollonius'un Argonautika ve Ksenofon'un Anabasis (5.4.26-34) eserinde geçmektedir. Herodot da bu halktan bahsetmiştir.
Pasinler Pontus bölgesinin doğu kısmı Ksenofon, Hipokrat .
Sanniler Trabzon yakınları [5] Strabon, Plinius, Arrianus, Theodoret.
Tabal / Tibarenler Anadolu'nun Karadeniz kıyısı Herodot, Ksenofon, Strabon ve diğer klasik yazarlar.
Zidritler Çoruh Nehri'nin güney tarafı [6] Arrianus.
Heniochiler Kolhis'in kuzeybatı kıyıları [7] Aristoteles, Efesius, Ovidius, Plinius, Arrianus, Strabon ve diğerleri.
Lazi Fasis Nehri havzası Skylax, Prokopius, Agathias, Plinius.
Muşkiler Kapadokya Hekataios, Herodot, Strabon, Bizanslı Stephanus.
Apsiller Modern Abhazya [8] [9] Plinius, Arrianus.
Abazglar Batı Abhazya Plinius, Strabon, Arrianus.
Coraxi Kolhis'in kuzeybatı kıyıları Strabon.
Sanigler Batı Abhazya Plinius, Arrianus, Memnon.
Sedohezler Hobi Nehri çevresi Tacitus
Tzanlar Günümüz Rize ve Artvin illeri Arrianus, Prokopius.
Chalybes / Chaldoi Haldia Homeros, Strabon, Ksenofon .

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ COLCHIS, Encyclopædia Iranica
  2. ^ D. M. Lang, The Georgians, London 1966. chap. 6
  3. ^ Georgian Soviet encyclopedia, Vol. 2, pg. 422, Tb., 1977.
  4. ^ Kavtaradze, Giorgi L. (2002), An Attempt to Interpret Some Anatolian and Caucasian Ethnonyms of the Classical Sources, pp. 63-83. Sprache und Kultur #3. Staatliche Ilia Tschawtschawadse Universität Tbilisi für Sprache und Kultur. Institut zur Erforschung des westlichen Denkens, Tbilissi.
  5. ^ Natural History. ss. Book VI, section IV. 1 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Edwards, Robert W. (1988), The Vale of Kola: A Final Preliminary Report on the Marchlands of Northeast Turkey, p. 129-130. Dumbarton Oaks Papers, Vol. 42.
  7. ^ M. Inadze, Institute of History, Georgian Academy of Sciences, PROBLEMS OF ETHNOPOLITICAL HISTORY OF ANCIENT ABKHAZIA
  8. ^ "Апсилы". Bse.sci-lib.com. 29 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2013. 
  9. ^ Historical Dictionary of Georgia. Rowman & Littlefield Publishers. 6 Şubat 2015. ss. 130–1. ISBN 978-1-4422-4146-6. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]