Aleksey Leonov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Alexei Leonov sayfasından yönlendirildi)
Aleksey Leonov
Алексе́й Лео́нов
1975'te Aleksey Leonov
1975'te Aleksey Leonov
1975'te Aleksey Leonov
Sovyetler Birliği kozmonotu
Uzayda yürüyen ilk insan
Doğum 30 Mayıs 1934(1934-05-30)
Ölüm 11 Ekim 2019 (85 yaşında)
Ülkesi  Sovyetler Birliği Rusya
Rütbesi Tümgeneral, Sovyet Hava Kuvvetleri
Programı Hava Kuvvetleri 1. Grup
Görev adı Voskhod 2
Soyuz 19/ASTP
Uzayda geçirdiği süre 7g 00s 32d
Toplam EVA 1
Toplam EVA süresi 12 dakika, 9 saniye
Ödülleri Sovyetler Birliği Kahramanı Sovyetler Birliği Kahramanı
Lenin Nişanı Lenin Nişanı SSCB Üstün Hizmet Madalyası Kızıl Yıldız Nişanı SSCB Anayurt Hizmeti Nişanı (3. sınıf) Vladimir İlyiç Lenin 100. Doğum Günü Madalyası Büyük Vatanseverlik Savaşı 20. Yıldönümü Madalyası Büyük Vatanseverlik Savaşı 40. Yıldönümü Madalyası SSCB Veteran Madalyası Askerî İşbirliğini Güçlendirme Madalyası SSCB Silahlı Kuvvetleri 40. Yıl Madalyası "SSCB Silahlı Kuvvetlerinin 50. yılı" Madalyası SSCB Silahlı Kuvvetleri 60. Yıl Madalyası SSCB Silahlı Kuvvetleri 70. Yıl Madalyası
Leonov, Nisan 1974

Aleksey Arhipoviç Leonov, (Rusça: Алексе́й Архи́пович Лео́нов) (30 Mayıs 1934, Listvyanka, SSCB - 11 Ekim 2019[1]), Sovyet kozmonot ve uzayda yürüyen ilk insan.

Leonov, uzay yürüyüşünü 18 Mart 1965'te Voskhod 2 uçuşunda yaptı. Yaklaşık 12 dakika süren yürüyüş sırasında uzay aracından 15 metre kadar uzaklaştı. Bu sırada uzay elbisesi boşlukta o kadar şişmişti ki, Leonov rahat hareket edemiyor, göğsündeki fotoğraf makinesinin düğmesine basamıyordu. Leonov, uzay aracının kapısından içeri girmekte de güçlük çekti. Elbisedeki bir supabı açarak fazla havanın boşalmasını sağladı ve uzay aracına güçlükle geri döndü. Sonradan açıkladığına göre "dizine kadar tere batmıştı". Uzay aracına geri dönememesi halinde kullanmak üzere yanında bir intihar hapı götürmüştü ancak bunu kullanması gerekmedi.[2]

Bu başarılı uçuşun ardından, Leonov, Sovyetler'in gizli Ay projesinde Ay'a inecek ilk uzay adamı olarak seçildi. Bunun için Ay'a inecek Sovyet uzay aracı LK'yı taklit eden özel bir helikopteri kullanarak eğitim aldı. Ancak Sovyetler Uzay Yarışı'nın bu safhasını kaybettiler ve Ay programı iptal edildi.

Leonov, ilk uzay istasyonu olan Salyut 1'e gidecek Soyuz 11 ekibine de seçildi. Ancak ekibindeki bir diğer astronotun verem şüphesiyle hastaneye yatmasının ardından, Soyuz 11 yedek ekiple havalandı. Leonov'un ekibi yerine uzaya giden ekipteki üç astronot da Soyuz 11'in dünyaya dönüşü sırasında meydana gelen kazada öldüler.

Leonov, bundan sonra önemli bir uçuş sayılan Apollo - Soyuz Test Projesi'nde (ASTP)görev aldı. ASTP, Leonov'un ikinci ve son uzay uçuşu oldu.

Leonid Brejnev'e yönelik suikast girişimi sırasında Leonid Brejnev'in yanında kurşunlara hedef oldu ancak yaralanmadan kurtuldu.

1976-82 arasında "başkozmonot" unvanıyla Sovyet uzay adamlarının komutanı ve Yuri Gagarin Kozmonot Eğitim Merkezi'nin müdürü oldu. Kozmonot dergisi "Neptün"ün editörlüğünü yaptı. Sovyet yönetimi ve diğer doğu bloku ülkeleri tarafından kendisine çeşitli paye ve madalyalar verildi.

Leonov, 1991'de emekli oldu. Özel bir şirkette yöneticilik yaptı. Aynı zamanda ressamdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Alexei Leonov hayatını kaybetti". 11 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Ocak 2007.