Akrilik boya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kırmızı akrilik boya

Akrilik boyalar ve cilâlar, plastik bazlı karışımlardan oluşan renklendiricilerdir. Bu renklendiriciler, genellikle su ile seyreltilebilir ve su geçirmez bir tabaka oluşturmak için de kullanılabilir. Organik karışımlardan oluşan akrilik boyalar da vardır.

Yapısındaki esnek pigmentler sayesinde dış etkenlere yağlı boyadan daha dayanıklıdır.[1] Tuval üzerinde çatlama yapmadığı için ressamlar tarafından tercih edilmektedir. Kokusuz ve çabuk kuruyan bir yapıya sahiptir. Renk alternatifleri ve tonlamalar elde etmek için beyaz renk tercih edilebilir veya suyla da inceltilebilir. Kullanım alanı resim sanatıyla sınırlı olmayıp dekorasyon ve çeşitli boyamalarda da kullanılabilir. Akrilik boya kuru iken su ile temizlenebilir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1934'te Alman kimyâ kuruluşu BASF, dünyanın ilk kullanıma hazır, sulu akrilik reçine karışımını yarattı. Rohm and Haas adlı Amerikan kuruluşu, 1930'da Plexol markasıyla bu karışımın patentini almıştı. 1946'da New York'ta Bocour Artists Colors adlı boya üreticisi, 1990'lara kadar üretilen Magna Plastic ürün dizisini piyasaya sürdü. Polimerizasyon derecesine bağlı olarak, çözücüler başlangıçta toluen veya ksilen, daha sonra beyaz ispirto idi. (kullanılan akriloid F-10 olarak adlandırıldı.)[2]

Polimerize edilmiş akrilik asit asitlerden oluşan akrilik reçine boyalar, ilk olarak 1940'ların sonlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde ve 1960'ların başlarından itibaren de Avrupa'da boyamada kullanılmak üzere resim boyası üreticileri tarafından üretildi. Günümüzde akrilik boyalar, el sanatlarında, endüstride ve hobi sektöründe de kullanılmaktadırlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Akrilik Boya Nedir? Nasıl ve Nerede Kullanılır?". 18 Kasım 2020. 15 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2022. 
  2. ^ Acrylmalerei die künstlerischen Techniken. 3., überarb. Aufl. Thomas Hoppe. Leipzig. 2006. ISBN 978-3-86502-144-1. OCLC 180911691.