Akrabalı yetiştirme depresyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shetland midillisi örneği üzerinden gösterilen akrabalı yetiştirme depresyonu.

Akrabalı yetiştirme depresyonu, soy içi üreme sebebiyle biyolojik uyum başarısının azalmasıdır. Biyolojik uyum başarısı, bir organizmanın hayatta kalabilme ve genetik materyalini bir sonraki kuşaklara aktarabilme yeteneğini ifade eder. Akrabalı yetiştirme depresyonu, sıklıkla, popülasyon darboğazının bir sonucudur. Genelde, bir popülasyonda genetik varyasyon ne kadar fazlaysa, o popülasyonun akrabalı yetiştirme depresyonundan etkilenme ihtimali o kadar düşüktür. Hem akrabalı yetiştirme hem de akraba dışı yetiştirme depresyonu aynı anda yaşanabilir.

Akrabalı yetiştirme depresyonu, çoğu canlı grubunda mevcut gibi görünüyor olsa da çiftleşme sistemleri arasında çeşitlilik gösterir. Hermafrodit türler, sıklıkla, akraba dışı yetiştirmenin görüldüğü türlere göre daha az soy içi üreme depresyonu yaşar çünkü kendini (otogami) nesiller boyunca kopyalamanın, yıkıcı alelleri popülasyondan temizlediği düşünülür. Örneğin akraba dışı yetiştirmenin görüldüğü nematod (yuvarlak solucan) Caenorhabditis remanei'nin akrabalı yetiştirme depresyonundan ciddi anlamda muzdarip olduğu görülürken, hermafrodit olan yakın akrabası C. elegans, akraba dışı yetiştirme depresyonundan muzdariptir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dolgin, Elie S.; Charlesworth, Brian; Baird, Scott; Cutter, Asher D. (2007). "Inbreeding and Outbreeding Depression in Caenorhabditis Nematodes". Evolution. 61 (6): 1339-1352. doi:10.1111/j.1558-5646.2007.00118.x. PMID 17542844.