Ahmet Robenson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Galatasaray Başkanı Ahmet Robenson

Ahmet Robenson (veya Ahmed Robenson) (1886 – 1968), Galatasaray Lisesi'nde beden eğitimi öğretmeni ve aynı zamanda Osmanlının son devirleri ve Türkiye'nin ilk dönemlerinde farklı spor dallarının tanınmasına ve gelişmesine önderlik etmiş kişi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Liverpool'da doğmuş ve çocukluk yılları orada geçmiştir.

Ahmet Robenson'un babası Hindistan'da görev yapan bir İngiliz subayıdır, müslüman olur ve II. Abdülhamid'e müracaat ederek İstanbul'a gelir. Türk ordusunda görev yapar. Ahmet, Abdurrahman ve Yakup isimlerinde üç oğlu vardır hepsi de Galatasaray Lisesi'nde okur. Ahmet Robenson babasını çocuk yaşta kaybetmiştir.

Sporla ilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Faik Üstünidman'ın öğrencisidir. Mezun olduktan sonra Galatasaray Lisesi'nde görev almıştır.[1]

Ahmet ve Abdurrahman Robenson sporla ilgilidir, Beden Eğitimi öğretmenliği yaparlar. Türkiye'yi basketbol ile tanıştırmış kişidir.

İzcilik, basketbol gibi yenilikleri Türkiye' de ilk defa uygular ve tanıtırlar. Türkiye'de izcilik kurumunun kurucusu Ahmet Robenson'dur. Ahmet Robenson'a 1923'te Keşşaf Dergisi 1. sayısında teşekkür edilmiştir.

1911'de Ahmet Robenson, İngilizce bir kitaptan basketbolun temel kurallarını üstünkörü öğrenerek Galatasaray Lisesi'nin spor salonunda karşılıklı iki duvara sepetler astırarak, bir deneme karşılaşması yaptırmıştır. 4 Nisan 1921'de İstanbul'da Türk spor tarihinin ilk ciddi basketbol karşılaşması Amerikan YMCA'nın takımı ile Türk takımı arasında yapılmış, Ahmet Robenson'un kaptan olarak çıktığı bu karşılaşmada, Türk Takımı 18-14 yenilmiştir.

Ahmet Robenson ayrıca Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk şampiyonluğunu kazandığı 1908 takımının da kalecisidir. Kardeşi Abdurrahman Robenson ise aynı takımın sol bekidir ve savaş sırasında Kafkasya cephesinde askerken lekeli tifüsten ölmüştür. Diğer kardeşi Yakup Robenson ise Filistin cephesine gitmiştir.[2]

Daha sonra 1926 yılında[3] Galatasaray Spor Kulübü başkanlığı da yapar. 1968 yılında ABD'de öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Sportif görevi
Önce gelen:
Ali Haydar Şekip
Galatasaray SK Başkanı
1925
Sonra gelen:
Adnan İbrahim Pirioğlu