İçeriğe atla

Adalet Bakanlığı (İsrail)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adalet Bakanlığı
משרד המשפטים
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1948
Bağlılığıİsrail Kabinesi
Web sitesijustice.gov.il

Adalet Bakanlığı (İbranice: מִשְׂרָד הַמִשְׁפָּטִים, Misrad HaMişpatim; Arapça: وزارة العدل), İsrail Kabinesi dahilinde yargı sistemini denetleyen bakanlıktır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ofis, 1948 yılında Geçici Hükûmet'in kurulmasıyla birlikte kuruldu. Başkanlığını yapan ilk bakan Pinşas Rosen'di ve kariyerinin başında sadece üç çalışanı vardı. Ofisin ilk amacı, İngiliz yönetiminden geçiş döneminde temel hukuk kurumlarının sürekliliğini sağlamaktı, özellikle İngiliz ve Arap hâkimlerin ayrılmasıyla mahkemelerdeki hakim kadrolarının doldurulması gerekiyordu. Yüksek Mahkeme'nin İsrail mahkemesi olarak yeniden şekillendirilmesi ve ilk yargıçlarının atanması, aynı yılın Temmuz ayında Geçici Hükümet ve Geçici Danıştay tarafından onaylandı. 1948'de Umumi Saklama Dairesi'ne de kadro verildi.

İsrail devletinin ilk yıllarında bakanlık başkanlarının odaklandığı bir diğer hedef, Osmanlı ve Manda hukuk sistemlerinin yerini alacak İsrail yasalarının oluşturulmasıydı. Ancak İngiliz hukuku ile olan bağlantı, 1980 yılında İsrail Toprakları Konseyi'nde Kral'ın Sözü'nde hükümlerin oluşturulmadığı yerleri belirten bir bölümün kaldırılmasıyla son buldu. Mahkemeler artık yerel kanunlara ve genel hukuka göre karar verecekti. Ayrıca, İsrail Devleti'nin kuruluşundan 70 yıl sonra dahi, günümüzde hala yürürlükte olan yasalar veya bunların güncellenmiş versiyonları (örneğin Haksız Fiiller Yönetmeliği, Delil Yönetmeliği veya Belediyeler Yönetmeliği) zorunlu yasama organı tarafından çıkarılmaktadır. Osmanlı mevzuatının son unsuru olan Majela ise 1984'te kaldırıldı.

1949'da ofis üç ana bölümden oluşuyordu: danışmanlık, mevzuat ve müdafilik. Ayrıca idari departmanlar da bulunuyordu: tapu memuru, genel vasi ve genel kayıt memuru. Ofiste 506 çalışan görev yapıyordu.[1] Nisan 1949'da savcılık ve genel kayıt memurluğu Kudüs'e taşındı.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "⁨הויטומה _המשניטית בישראל ⁩ — ⁨⁨מעריב⁩ 23 יוני 1949⁩ — הספרייה הלאומית של ישראל │ עיתונים". www.nli.org.il (İbranice). Erişim tarihi: 17 Haziran 2024. 
  2. ^ "⁨_חמקו מחלקות ממשרי _המשפטים ⁩ — ⁨⁨דבר⁩ 24 אפריל 1949⁩ — הספרייה הלאומית של ישראל │ עיתונים". www.nli.org.il (İbranice). Erişim tarihi: 17 Haziran 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]