ACPI

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Lenovo dizüstü bilgisayarın ACPI tablolarına örnek.

Gelişmiş Yapılandırma ve Güç Arabirimi (Advanced Configuration and Power Interface) (ACPI), işletim sistemlerinin bilgisayar donanım bileşenlerini, güç yönetimi (örn. kullanılmayan donanım bileşenlerini uyku moduna geçirmek), otomatik yapılandırma (örn. Tak ve Çalıştır ve çalışırken değiştirme) ve durum izleme için keşfetmek ve yapılandırma amacıyla kullanılabilen açık bir standarttır. İlk olarak Aralık 1996'da piyasaya sürülen ACPI, Gelişmiş Güç Yönetimi (APM), Çoklu İşlemci Spesifikasyonu ve Tak ve Çalıştır BIOS (PnP) Spesifikasyonunun yerini almayı amaçlamaktadır.[1] ACPI, güç yönetimini ve yapılandırma ilkelerini belirlemek için platforma özgü aygıt yazılımına dayanan önceki BIOS merkezli sistemin aksine, güç yönetimini işletim sisteminin denetimi altına alır.[2] Belirtim , İşletim Sistemi tarafından yönlendirilen yapılandırma ve Güç Yönetimi (Operating System-directed configuration and Power Management) (OSPM) sisteminin merkezinde yer alır. ACPI, cihazın üretici yazılımı (ör. BIOS, UEFI), bilgisayar donanımı bileşenleri ve işletim sistemleri arasındaki donanım soyutlama arayüzlerini tanımlar.[3][4]

Dahili olarak ACPI, çekirdeğin ayrıştırdığı sistem üretici yazılımı (UEFI veya BIOS) aracılığıyla sağlanan yönerge listelerini ("yöntemler") kullanarak mevcut bileşenleri ve bunların işlevlerini işletim sistemi çekirdeğine tanıtır. ACPI daha sonra gömülü bir minimum sanal makine kullanarak ACPI Makine Dili'nde yazılmış istenen işlemleri (donanım bileşenlerinin başlatılması gibi) yürütür.

Intel, Microsoft ve Toshiba standardı başlangıçta geliştirirken, daha sonra HP, Huawei ve Phoenix de katıldı. Ekim 2013'te, ACPI standardının orijinal geliştiricileri olan ACPI Special Interest Group (ACPI SIG), tüm varlıkları gelecekteki tüm geliştirmelerin yer alacağı UEFI Forumuna devretmeyi kabul etti.[5]

UEFI Forumu (Ekim 2022 (2022-10) itibarıyla) yayınladı Ağustos 2022'de standartın son sürümü "Sürüm 6.5"'i yayımladı.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ACPI Overview" (PDF). www.acpi.info. 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından (slide show in PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "APM BIOS Specification". Intel Corporation, Microsoft Corporation. February 1996. 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (RTF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2010. 
  3. ^ "What is ACPI (Advanced Configuration and Power Interface)? - Definition from WhatIs.com". SearchWindowsServer (İngilizce). 5 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2020. 
  4. ^ "ACPI Device Tree - Representation of ACPI Namespace — The Linux Kernel documentation". www.kernel.org. 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2020. 
  5. ^ "The Advanced Configuration & Power Interface web page has a prominent note that links to the Preexisting ACPI Specifications page on the UEFI web site". acpi.org. 23 Temmuz 2014. 22 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2016. 
  6. ^ "Advanced Configuration and Power Interface Specification, Release 6.5" (PDF). UEFI.org/specifications. August 2022. 30 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]