Aktif Durum Güç Yönetimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aktif durum güç yönetimi (ASPM), PCI Express cihazlarının tam aktif durumdayken güç tasarrufu sağlaması için bir güç yönetimi mekanizmasıdır.[1] Ağırlıklı olarak bu, aktif durum bağlantı gücü yönetimi yoluyla elde edilir; yani, üzerinde trafik olmadığında PCI Express seri bağlantısı kapatılır. Normalde pil ömrünü uzatmak için dizüstü bilgisayarlarda ve diğer mobil İnternet cihazlarında kullanılır.

IEEE1394 (FireWire) gibi seri tabanlı PCIe veri yolu cihazları daha az aktif hale geldikçe, bilgisayarın güç yönetim sistemi için PHY bağlantısını düşük güç moduna geçirerek ve bağlantıdaki diğer cihazların buna uyması talimatı vererek toplam güç tüketimini azaltma fırsatını kullanması mümkündür. Bu genellikle işletim sisteminin güç yönetimi yazılımı veya BIOS aracılığıyla yönetilir, bu nedenle dizüstü bilgisayar pil modu için pil şarj cihazından çalıştırmaya karşı farklı ayarlar yapılandırılabilir. Düşük güç modu genellikle hem seri veri yolu saatini azaltarak veya hatta durdurarak hem de muhtemelen PHY cihazının kendisini kapatarak elde edilir.

ASPM güç tüketiminde bir azalma sağlarken, seri veri yolunun düşük güç modundan 'uyandırılması', muhtemelen yeniden yapılandırılması ve ana bilgisayardan cihaza bağlantının yeniden kurulması gerektiğinden gecikme süresinin artmasına da neden olabilir. Bu, ASPM çıkış gecikmesi olarak bilinir ve meydana geldiğinde son kullanıcı için can sıkıcı olabilecek değerli zamanı alması çok açıktır. Ancak bu, pil ömrü kritik olduğunda mobil bilgi işleme için kabul edilebilir.

Şu anda, PCIe 2.0 spesifikasyonu tarafından iki düşük güç modu belirtilmiştir; L0s ve L1 modu. L0'lar, yalnızca seri bağlantının bir yönü için düşük güç modunun ayarlanmasıyla, genellikle PHY denetleyicisinin aşağı akışıyla ilgilidir. L1, özel bir sinyal (CLKREQ#) sağlanana kadar referans saat sinyali de dahil olmak üzere PCIe bağlantısını tamamen kapatır ve daha fazla çıkış gecikmesi cezasıyla birlikte daha büyük güç düşüşleriyle sonuçlanır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Enerji Yıldızı
  • Çevreci Bilişim
  • Sistem Yönetim Modu
  • Agresif Bağlantı Güç Yönetimi (ALPM)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ASPM Nedir?". Haktan Bozer. 14 Temmuz 2021. 15 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022.