Kara Tatarlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.47, 4 Ağustos 2020 tarihinde Ahmetlii (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22965179 numaralı sürüm (→‎Köken)

Kara Tatarlar, ya da Kara Tatar (Qarai, Qaray, Karai, Garai, Gharaei, Ghara Tatar, Qara Tatar, Türkçeكرايلر‎, TürkçeKara Tatar, TürkçeKüyin Tatar, KırgızcaКерей, Kırım Tatarcasıкъарай, Moğolca: Кэрэйд, İbraniceכרי, Çince克烈, Arapçaقارئ, Farsçaقرایی, Farsçaقرائی, Farsçaقرا تاتار) Altay dağları ve Karadeniz'in arasında yaşayan Tatar kökenli etnik bir grup. Esas olarak Orta Asya, Ortadoğu, Transkafkasya ve doğu Avrupa'da yaşarlar. Bu etnik gruplar yerleştiği ülkenin lisanını benimsemiştir. Örneğin doğu İran'da Farsça, Türkiye'de Türkçe ve Rusya'da Rusça konuşurlar.[kaynak belirtilmeli]

Köken

Kara Tatarlar Uygurlar, Kırgızlar, Tatarlar ve bir miktar da Moğollar ile birlikte Anadolu'da karışarak ortaya çıkan bir Türk halkıdır.

Tarih

Kara Tatarların ortaya çıkışı

13. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar

Anadolu'ya 13. ve 15. yüzyıl arasındaki dönemde, istila amaçlı olarak gelerek yerleşen bir kısım Moğol kabileleri ile onlarla birlikte gelen Orta Asya Türkleri'ne halk arasında verilen isim.

Eskişehir-Ankara ve Bolu arasında yaşayan Orta Asya Türkleri ve Türkleşmiş müslüman Moğollardan oluşan topluluğa Selçuklu ve Osmanlı Döneminde "Karatatar Türkmenleri" de denilmekteydi.

Ayrıca 1402 Ankara Savaşı'nda Osmanlı Ordusundaki, Menteşeoğulları, Germiyanoğulları, Saruhanoğulları Beyleri ve kuvvetleri ile birlikte saf değiştirerek Timur'un kazanmasında etkili oldular.

Ayrıca bakınız

Kaynakça