14 Temmuz Devrimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.47, 21 Haziran 2020 tarihinde Evrifaessa Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22742361 numaralı sürüm (Bot: Kozmetik değişiklikler)
14 Temmuz 1958 devriminin liderleri Halid el-Nakşibendi (ön sıra, sol), Abdüsselam Arif (arka sıra, soldan ikinci), Abdülkerim Kasım (arka sıra, soldan üçüncü) ve Muhammed Necib er-Rubai (arka sıra, soldan beşinci). Ayrıca Mişel Eflak (ön sıra, sağdan birinci) .
Prens Abdülillah(solda) ve Başbakan Nuri Said Paşa'nın(sağda) parçalanmış cesetleri. Arapça metin: "Prens Abdüllah asıldı ve şavurma bıçakları tarafından kesildi, Paşa Nuri el-Said geri çekildi."

1958 Irak Darbesi ya da 14 Temmuz Devrimi, 14 Temmuz 1958'de Irak'ta gerçekleşti ve Faysal bin Hüseyin'in 1921'de kurduğu, Britanya himayesindeki Hâşimî monarşisini sona erdiren darbe sırasında, Kral II. Faysal, kralın amcası Prens Abdülillah, Başbakan Nuri Said Paşa ve kraliyet ailesinin neredeyse tamamı öldürüldü.

Irak Haşimi hanedanının devrilmesinden sonra darbeciler, Irak Cumhuriyeti'ni ilan ettiler. Darbe, Irak ve Ürdün arasında sadece 6 ay önce kurulan Haşimi Arap Federasyonu'nu sona erdirdi. Abdülkerim Kasım, Ramazan Devrimi'nde devrildiği ve öldürüldüğü 1963 yılına kadar Başbakan olarak iktidarda kaldı.

Arka Plan

Bölgesel rahatsızlıklar

14 Temmuz devrimi

14 Temmuz 1958'de Tuğgeneral Abd al-Karim Qasim liderliğindeki gizli bir askeri grup olan Hür Subaylar olarak tanımlanan bir grup monarşiyi devirdi. Bu grup belirgin şekilde Pan-Arab karakterliydi. Kral Faysal   Prens Abd-Ilah ve Nuri el-Said öldürüldü.