Arpaderesi, Taşova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
08.20, 15 Ocak 2021 tarihinde Sp1dey (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24652560 numaralı sürüm (→‎Arpaderesi'nde Düğün: Düzenleme, değiştirildi: yaprak dolması → sarma)
Arpaderesi
Harita
Amasya
Amasya
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAmasya
İlçeTaşova
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam326
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0358
İl plaka kodu05
Posta kodu05800
Resmî site
[1]

Arpaderesi, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür.

Kültür

Arpaderesi'nde Düğün

Kız istemeyle başlar, söz kesilir, şerbet içilir. Nişanla düğün arasında Görü (Bir nevi nişana benzer bu merasimdir. Oğlan evi, düğün yapmak için kız babasından izin ister, izin alındıktan sonra resmi evlenme işlemlerine başlanır. Düğünlerde genellikle Yahni (Patates ve etli kuru fasulye yemeği) yapılır. Görü, Pirinç pilavı, sarma, keşkek, üzüm hoşafı, sütlü, bakır sini börekleri yapılır. Dana ve koyun kesilir. Düğünler davetiyeli olur, düğüne gelecek olanlar davetiyeleri ile birlikte düğüne iştirak ederler. Yiğit başı olan gençlere iki metre basma asılarak köy dolaştırılır. Köy halkı, yardımda bulunmak amacıyla basmalara bahşişlerini takarlar. Düğünden bir hafta önce Düğünde kullanılmak üzere harmacuk yaylasından odun getirilir. Köyün gençleri ve amcalar birer eşek alarak harmancuk yaylasına güle oynayı gider odun getirirler. Oğlan evinin önüne yıkarlar yemekleryenir.

Düğünler Cuma günü başlar, üç gün sürer. Eskiden Perşembe günü başlar Pazar günü bitermiş şimdi Cuma günü başlar Pazar günü biter. Hatta şehirlerdeki hemşerilerimiz üç dört saatte düğün salonunda düğünü yapıyorlar. Gelelim biz bizim köy düğününe. Kız evinde "Kız başılar" seçilir; kız başları, gelinin arkadaşlarından oluşur. Gelin kızın çeyizi kız basılar tarafından kız evine asılır. Düğün günü yapılacak yemeklerin hazırlıkları bitirilir. Cuma günü Düğün başlamış, eğlence başlamıştır.Düğünler cuma günleri başlar, üç gün sürer.

Eskiden Perşembe günü başlar Pazar günü bitermiş şimdi Cuma günü başlar Pazar günü biter. Hatta şehirlerdeki hemşerilerimiz üç dört saatte düğün salonunda düğünü yapıyorlar. Cumartesi sabahı düğünün ikinci günü sıra sıra dizilmiş ocaklıklara büyük küpeli kazanlarla yemekler hazırlanır. Yemekler, hem kadın hem de erkek misafirler için ayrı ayrı hazırlanır. Sabah 10’a kadar yemekler hazır olur. Yiğit başları davul zurna eşliğinde köyü dolaşır. Yiğit başlarının davul zurnayla köyü dolaşmasının anlamı yemeklerin piştiği anlamına gelir. Akşam vaktine kadar hem oğlan evinde hem de kız evinde misafirler ağırlanmaya devam eder.

Pazar sabahı Düğünün üçüncü günü gelin almaya gidecek arabalar ve gelin arabası süslenir. Gelin alayına katılacak araçların aynasına ve önüne cember, eşarp, fistanlık, havlu ve basma gibi eşyalar takılır. Burada belirtelim eskiden gelinin gelinliği ipek kumaşdan işlik üstüne yelek, altına ipek parlak kumaşdan altı lastikli pijama önünde ve arkasında iki etek denilen etek ayağında işlemeli patik çorap Başında kırmızı renkli tepesi huni şeklinde önüne doğru sarkan kırmızı duvak giyilirdi. Şimdi şehirlerde giyilen beyaz gelinlik giyilmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Coğrafya

Amasya iline 58 km, Taşova ilçesine 9 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 326
1997 249

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi 2008 yılında yapılmıştır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal