İçeriğe atla

İttifak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
02.16, 7 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24353962 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
I. Dünya Savaşı'nda İttifak Devletleri'nin liderleri, soldan sağa: Alman İmparatoru II. Wilhelm, Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph, Osmanlı Sultanı V. Mehmed, Bulgaristan Çarı I. Ferdinand. Batı'da Müttefik (Allied) kelimesi ile İtilaf Devletleri kastedilir.
Britanyalı Mareşal Bernard Montgomery, Sovyet Mareşal ve generalleri, Berlin'de Brandenburg Kapısı'nda 12 Temmuz 1945.

Bir ittifak halklar, gruplar ya da egemen devletler arasında ortak faydayı sağlayacak karşılıklı çıkarlara dayalı kurulmuş ilişkilerdir. Bu ilişkiler gizli ya da ilan edilmiş haliyle yürütülebilir. İttifak üyelerinin her biri müttefik adını alır. Askeri ittifak, ticari ittifak ve siyasi ittifakları da barındıran farklı türlerde ittifaklar kurmak mümkündür. İttifak kelimesi savaş ve askeri mücadele konularında terimsel kullanıldığı zaman Müttefik Kuvvetler'i, aynı zamanda bu kuvvetlerin birliklerini ifade eder, özellikle I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı anlatımlarında bu terimsel anlam kullanılır.

Resmi bir askeri ittifakın kurulması için ortak düşmana karşı birlikte savaşma müttefikliğinin tanınmasına ihtiyaç yoktur, birinin yanında savaşmak yeterlidir. İttifak kelimesinin askeri anlamdaki kullanımında savaş başlamadan bir müttefiklik ilişkisi değil çatışmanın neticesinde bir ittifak kurulması söz konusudur.

Cümle içerisinde büyük "i" harfi ile yazılan ittifak (İttifak) sözcüğü genellikle I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri'yle savaşan İttifak Devletleri anlamında kullanılır. Aynı kavramla düşünüldüğünde büyük "m" harfi kullanılarak yazılan müttefik (Müttefik) kelimesi de II. Dünya Savaşı'nda Mihver Devletler'e karşı savaşan Müttefik Devletler'i ifade eder. Aynı terim ABD tarafından Vietnam Savaşı'nda Güney Vietnam'a yardım eden devletleri tanımlamak için kullanılır.[1]

Günümüzde özellikle Batı kökenli çevirilerde Körfez Savaşı'ndaki BM koalisyonu için İttifak Güçleri tanımı kullanılmakla birlikte günümüzde Irak'taki Çok Uluslu Güç için Türkçede Koalisyon Gücü terimi kullanılmaktadır. Koalisyon Gücü tanımı da bir tür İttifak Kuvveti'dir.

I. Dünya Savaşı'ndaki İttifak Kuvvetler (Üçlü İttifak) Almanya, Avusturya ve daha sonra İtilaf Kuvvetleri'ne geçen İtalya'dır. Bu ittifak daha sonra Osmanlı ve Bulgaristan'ın katılımıyla genişlemiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Larsen, Stanley; Collins, James (1975). Allied Participation in Vietnam. Vietnam Studies. Washington, D.C.: Department of the Army. OCLC 1119579. Erişim tarihi: 15 Ocak 2013. 

Dış bağlantılar