Stalag

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.44, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24311342 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Stalag Luft III modeli.
Stalag IV-B'nin girişi.

Stalag savaş esiri kampları için kullanılan bir genel terimdir. Kriegsgefangenen-Mannschaftsstammlager'ın kısaltması olan " Stammlager" in türetilmiştir.[1] Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında onbinlerce Sovyet savaş esiri bu kamplarda sistematik olarak öldürüldü.

Tanımlama

1929 Üçüncü Cenevre Sözleşmesi ve öncülü 1907 tarihli Lahey Sözleşmesş, Bölüm IV, Bölüm 2, kampların sivillere değil sadece savaş esirlerine yönelik de olduğunu tanımladı.[2] Stalaglar I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nda bu amaçla kuruldu. Subaylar Oflag adındaki ayrı kamplarda tutuldu. II. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe (Alman Hava Kuvvetleri), hem subaylar hem de resmi görevlendirmesi olmayan subaylar olan hava personelin tutulduğu Stalag Luft'u işletti. Kriegsmarine (Alman Donanması) ise Marlag adındaki deniz kuvvetlerinden alınan esirleri ve esir ticari deniz personelinin kaldığı Milag adlı kampları işletti.

Savaş muhabirleri gibi askeri birimlerde resmi olarak görevlendirilen siviller askeri personel ile aynı muamele gördüler.

Üçüncü Cenevre Sözleşmesi III. Bölüm'de savaş esirlerinin çalışmaları, barındırılmaları ve salınmaları konusundaki hükümler yer alır. II. Dünya Savaşı sırasında, özellikle Sovyet, Polonyalı ve Yugoslav esirler için bu hükümler sürekli olarak ihlal edildi. Nazi ideolojisine göre, Slav halkı rassisch minderwertig ("ırksal olarak aşağı") olarak kabul edildi.

Çeşitli milletlerden genellikle kampı alt bölümlere ayıran dikenli tellerle birbirlerinden ayrıldı. Çoğu zaman aynı dili konuşan mahkûmların (örneğin İngiliz Milletler Topluluğu askerleri) karışmasına izin verildi.

Popüler kültürde

1953 tarihli Stalag 17 filmi çekildi. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı oyunu Stalag 17 piyasaya sürüldü. Şeref ve Cesaret filmi Stalag VI-A'yı konu aldı.

Kaynakça

  1. ^ "POW camp Stalag VII A: Brief history". Moosburg Online. 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015.