Oflag

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oflag IV-C'deki esir Fransız subaylar.
Oflag IV-D'nin iç görünümünün resmedildiği çizim.

Oflag (Almanca: Offizierslager; Türkçe: Subay kampı), Nazi Almanyası ordusunun I. Dünya Savaşı'nda 1899 Lahey Sözleşmesi'nin gereklerine uygun şekilde, Nazi ordusunun ise II. Dünya Savaşı'nda 1929 Cenevre Sözleşmesi'nin gereklerine uygun olarak esir alınan subaylar kurduğu savaş esiri kampları. Ancak Naziler büyük çoğunlukla sözleşme hükümlerine uymamışlardır.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Normalde Cenevre Sözleşmesi'ne göre subayların çalışması gerekmiyordu, ancak Hammelburg'daki Oflag XIII-B gibi kamplarda, savaş esirlerinin daha fazla yemek alabilmeleri için çalışmaları gerektiği söylendi.[1][2] Bazı Oflag'larda, sınırlı sayıda askerin, subayların bakımı için gerekli çalışmaları yapmasına izin verildi. Müttefik hava kuvvetlerinin subayları, "Stalag Luft" adlı özel kamplarda tutuldu, gördükleri muamele genellikle değişkenlik gösteriyordu.

Nazi ordusu komutanları Cenevre Sözleşmesi gerekliliklerini kendilerine uygun şekilde uyguladılar. Her bir savaş esirine sağlanacak yiyecek ve et miktarı bu komutanlarca belirlendi. Kızıl Haç'ın gönderdiği yiyecekler nadiren savaş esirlerine dağıtıldı.[2]

Cenevre Sözleşmesi'nin Oflag'larda uygulanmadığına dair pek çok örnek vardı. Sovyet esirlerine ve subaylarına yapılan insanlık dışı muameleler, Joseph Goebbels'e göre "Sovyetler Birliği Sözleşmeyi imzalamadığı ve hükümlerini hiç yerine getirmediği için" bu hükümlere uyulmadığı gerekçesiyle yapıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2019. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Ekim 2019.