Âşık Feymani

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.58, 10 Ekim 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23704122 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))

Âşık Feymani, Türk halk şairi.

Gerçek adı Osman Taşkaya'dır ve 2 Mayıs 1942'de Osmaniye'nin Kadirli ilçesinin Azaplı köyünde doğmuştur. 1964'e kadar Çoban Osman adını kullandı. Altmışlı yıllardan itibaren gelişen âşıklar geleneğinde öne çıkmış ve ünlenmiştir. Özelikle Çukurovalı âşıkların yetişmesinde önemli katkıları olmuştur. Şiir yazma, atışma yapma, türkü söyleme ve kaynak kişi olma yönleri ile edebiyat alanında çok etkili bir isim olmuştur.[1]

Bir otobiyografi kitabındaki[kaynak belirtilmeli]kendi açıklaması şöyledir:

"Küçük yaşta mecazi bir aşka tutuldum. Bu aşk 15 yaşıma kadar devam etti. İlk yıllarda Çoban Osman mahlasıyla şiir yazar, türkü söylerdim. 1964'ün sonbaharında ve 1965'in ilkbahar ve yaz aylarında birkaç kez rüyamda nurani yüzlü bir zatı görmüştüm. Bana hep Feymani diye seslenmişti. Bu yüzden bu adı mahlas olarak aldım. 1972 yılında evlendim. Üçü oğlan, biri kız, dört çocuğum oldu. Hâlen Azaplı köyünde oturuyorum".

Karacaoğlan'ın etkisiyle türkülü halk hikâyeleri söylemiş şiirlerinde sevgiden tasavvufa kadar birçok konu işlemiştir. Şiirlerinin büyük bir bölümünü Ahu Gözlüm, Sevgi Şehri, Gönül Sarayı ve Zamanı geldi adlı kitaplarda toplamıştır. Bilimsel yazıların yanında hikâye ve ağıt kitapları da vardır. "Çukurovalı Aşıkların Hikayeleri" son kitabıdır. Adına yazılmış çok sayıda makale ve tez bulunan Aşık Feymani'nin hayatı Ahu Gözlüm isimli bir filmde canlandırılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Aşık Feymani 17 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 5 Haziran 2016

Dış bağlantılar

Şablon:Aşık edebiyatı