Büyükceceli, Keskin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.44, 12 Eylül 2020 tarihinde Mavrikant Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23204793 numaralı sürüm (Kaynaksız şablonuna tarih eklendi. Kaynak)
Büyükceceli
Harita
Kırıkkale
Kırıkkale
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKırıkkale
İlçeKeskin
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam423
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0318
Posta kodu71800
Resmî site
[1]

Büyükceceli, Kırıkkale ilinin Keskin ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adı, Cacabey aşiretinden gelmektedir. Büyük Ceceli kelimesinin ise isim ekleri ve kökleri bakımından düşünürsek "Büyük = Büyük", "Cec = Toprak Mahsulü yığıntısı", "El = Yurt" anlamına gelir. Bu da Büyükceceli'nin düzlüklerinden, zamanında büyük oranda tarım ürünü elde edilmesiyle ilişkilendirilebilir. Tarihinde pek çok ağalar barındırmış torunlarına iftiharla anlatılacak anılar kalmıştır.

Zaman içerisinde köyden göçen bazı aileler Köşker Köyünü kurmuşlardır. Günümüzde şehir merkezlerine göçler nedeniyle Köşker büyük oranda boşalmıştır. Bir okulu ve camisi olmasına rağmen muhtarlığı yoktur.

Bir Zamanlar Anadolu'da filminin önemli bir bölümü Büyükceceli'de çekilmiştir.

Kültür

Köyün gelenek ve görenekleri hakkındaki bilgilere evlilik konusuyla başlanmalıdır. Çünkü evlilik hayatın birlikteliğinin başlangıcıdır. Köyde Cuma gününden başlayıp pazar gününe kadar devam eden düğünler vardır. Cumartesi gecesi kına gecesi düzenlenerek gelin ve damada kına yakılır, düğünlerde genelde Ankara oyun havaları ve yerel uzun havalar önceliktedir. Düğünlerde yemekler genelde düğün çorbası (tarhana) sebze yemeği (kuru fasulye, yeşil fasulye, musakka, patlıcan) pirinç pilavı, meyve türü yiyecekler vardır. Düğünlerde alkollü içecekler içilir ve havaya silah atılır.

Kültür bakımından yüzde 80'i okumuş insanlardan oluşmaktadır. Köyden; komiser, avukat, doktor, biyolog, öğretmen, subay-astsubay, bilişimci, polis memuru, hemşire, veteriner, mühendis (inşaat,makine), infaz koruma memuru, gibi birçok mesleğin erbabı yetişmiştir. Ayrıca söz konusu köy, yazar da yetiştirmiştir.

Köyde bayramlaşma adeti hala devam etmektedir. Ramazan bayramında büyük küçük demeden herkes birbirini ziyaret eder. Kurban bayramında kurbanlar kesilir dışarıda sacda kavurmalar yapılır. Komşular davet edilir. İmece ile komşular birbirine yardım ederler.

Coğrafya

Kırıkkale iline 54 km., Keskin ilçesine 26 km. uzaklıktadır. Köyün güneyinde Çakırlı olarak anılan küçük bir gölet vardır. Özellikle yağışlı mevsimlerde suyu bol olan Çakırlı köyün hayvanları için serinleme yeridir. Ayrıca göçmen kuşların da köye uğramasını sağlar. Köşker mahallesinin ortasından Kocayar Çay'ı geçmektedir. Çay küresel ısınmadan nasibini almış ve kurumaya yüz tutmuştur.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000
1997 229

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

http://www.facebook.com/pages/K%C3%B6%C5%9Fker/244835662255864