Doğumgünü Çocuğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.51, 8 Haziran 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22617617 numaralı sürüm (Bot: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
"Doğumgünü Çocuğu"
YazarJ. D. Salinger
Özgün adı"Birthday Boy"
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Önceki"Ben Deliyim[1] (I'm Crazy)"
Sonraki"Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma[2] (Slight Rebellion off Madison)"

Doğumgünü Çocuğu[3] (İng. Birthday Boy) Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın hiç yayımlanmamış bir öyküsüdür. Yazar bu öyküyü 1946 yılında yazdı.[4] Harry Ransom Center'daki Salinger'ın el yazısı notları ve yazarın ajansı Dorothy Olding'le yazışmalarına göre Salinger bu öyküyü savaştan döndükten sonra ekonomik olarak zorda kalırsa satmak üzere yazmıştı.

Konusu

Doğumgünü Çocuğu'nun kahramanları Ray ve kız arkadaşı Ethel'dır. Ethel, yirminci doğumgününü kutlamak için hastanedeki Ray'i ziyarete gelir. İkilinin konuşmalarından Ray'in uzun süredir alkol tedavisi görmek için hastanede yattığı ortaya çıkar. Ethel sohbeti uzatmak için uğraşsa da Ray kıza ilgi göstermez. En sonunda sevgilisinden parfüm şişesi içinde alkol getirmesini ister. Ethel Ray'in bu teklifini reddedince Ray sertleşir ve doktorların önünde kızı ölümle tehdit eder.

Ethel asansöre binerek aşağı iner ve hastaneyi ağlayarak terk eder.

Diğer öyküleriyle karşılaştırma

Salinger üç öyküsünde alkolik karakterlerine Ray ismini verdi.[5] Bunlardan ilki Doğumgünü Çocuğu'dur. Yazar 1941'de Hiç Beli Olmayan Bir Genç Kız'da Ray Kinsella ve Ters Orman'da Raymond Ford adındaki alkoliklerden bahseder.

Kaynakça

  • Slawenski, Kenneth (2011), Üzüntü Muz Kabuğu ve J. D. Salinger, Sel Yayınları, ISBN 9789755705200  Tarih değerini gözden geçirin: Tarih ve yıl parametreleri birlikte kullanılmamalı (yardım)

Notlar

  1. ^ Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 88
  2. ^ Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 45
  3. ^ Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 142
  4. ^ Fiene, DM (1963). JD Salinger: A Bibliography (İngilizce). Wisconsin Studies in Contemporary Literature. 
  5. ^ Slawenski 2011, s. 142