İçeriğe atla

Yeniyurt, Kaynaşlı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
06.21, 2 Haziran 2020 tarihinde LuCKY (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22567366 numaralı sürüm (Yazım hatası düzeltildi: Muhafazakar → Muhafazakâr AWB ile)
Yeniyurt
Harita
Düzce
Düzce
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlDüzce
İlçeKaynaşlı
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam555
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0380
Posta kodu81900
Resmî site
[1]

Yeniyurt köyü, Düzce ilinin Kaynaşlı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

köy halkı Osmanlı Rus savaşı (1877-1878) yıllarında, Çepni diyarı Trabzon İli Beşikdüzü, Akçaabat, Şalpazarı, Of ilçelerinden göç eden aileler tarafından kurulmuştur. Kuruluş Adı Sığırlık ( kayıtlarda yanlışlıkla sığınnık yerine sığırlık yazılmıştır)tır. Kuruluş yıllarında Merkez, Oflu, Karaburun, Tütek Yatak mahalleleri vardır. 1980 li yıllardan sonra Oflu ve Karaburun Mahalleleri Muhtarlık seçimlerini kazanamdıkları için köyden ayrılmış ve Altunköy adında yeni bir köy olmuşlardır. Köyden göç önce Düzcenin Ballıca köyüne, Kaynaşlı ya,Kandıra Birlikdüzü, Akyazıya , sonra Yurtdışına (Almanya, Avusturya) ve daha sonra ulaşım, eğitimdeki sıkıntılar nedeniyle Bolu Merkeze, Kaynaşlıya başlamış, Nüfusu ikibinlerden beş yüzlere kadar gerilemiştir. Bu duruma köyün yollarının Asfalt olmamasıda büyük katkı sağlamıştır.

Bu aileler Ayvazlılar, İlhanlılar, Kulaçoğulları, İbiloğulları ve Molla Ali Oğulları aileleridir. Molla Ali Oğulları Mehdioğulları ve Mehtulu adlarıyla da anılır, aile daha sonra soyadı kanunuyla Mutlu soyadını almıştır.

Köy halkı tamamen aynı yöreden gelmiştir.Oğuz Boyunun 21. Kolu olan Çepni Boyundandır. Çepni boyu özelliklerini, geleneklerini ve töresini köy halkı hâlen korumaktadır.

Köy halkının yaylacılık geleneği devam etmektedir. Yaylaları Bolu sınırında Abant Gölü yolundan (4 km) kolayca ulaşılabilecek Kütüklü yaylası ve sırasında oluşturulan(Eğreltili Yayla, İkizler Yaylası) diğer yaylalardır. Karadeniz geleneklerinin tamamen yaşadığı bir köydür.

Kültür

Köyün Kültürel yapısı köklerini korumaktadır. Tipik Karadeniz kültürüne sahiptir. Düğünleri kemençesiz, horonsuz,... olmaz. Yayla kültürü geçmişteki cıvıltısını kaybetse de sürdürülmektedir. Köyün Yemekleride Kemençesi Horonu gibi tipik Karadeniz kültüründen kaynaklanan, Pancar çorbası (kara lahana yemeği), ve Kara lahana yaprağı sarması, fasulye-biber turşusu kavurması, Sarımsaklı yeşil fasulye kavurması, Bişi (yufkalı börek), Mısır Ekmeği, kurucu sülalelerle eşleşmiş-anılan Hoşmak, Isırgan, Helle,... gibi yemeklerden. Her yemekten sonra mısır ekmeği yoğurda doğranır yenir.

Politika

Köyde çok partili dönem 1946 dan 1980 li yıllara kadar CHP ağırlıklı bir yapıya sahiptir. 1983 te ANAP ve sonrasında da genel Türkiye yansımasına bürünerek Muhafazakâr Partiler öne çıkar olmuştur.

Coğrafya

Düzce iline 40 km, Kaynaşlı ilçesine 22 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 555
1997 636

Dış bağlantılar

Şablon:Portal