Sipahiler, Devrek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.08, 1 Nisan 2020 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 21935940 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Sipahiler
Harita
Zonguldak'ın Türkiye'deki konumu
Zonguldak'ın Türkiye'deki konumu
Zonguldak üzerinde Sipahiler
Sipahiler
Sipahiler
Sipahiler'in Zonguldak'taki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlZonguldak
İlçeDevrek
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Rakım580 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam315
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0372 567
Posta kodu67800
Resmî site
[1]

Sipahiler, Zonguldak ilinin Devrek ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Adının kökeni

Köyün adı; Candaroğulları Beyliği döneminde at yetiştirip tımar yapan atlı asker olarak da bilinen sipahilerden gelmektedir.

Selçuklu Dönemi

XI. yüzyıl sonunda Anadolu'nun geleceğine Türkler hakim olmaya başlarken, Zonguldak havalisindeki eski şehirler küçük birer kale-kasaba görünümünde bulunuyorlardı. Bu yıllarda Bizans idaresinin zayıflaması bu bölgede güvenlikten eser bırakmamıştır. Bizans'ın resmi memurları olan Dukkaslar, halkı haraca bağladıkları ve limanlara uğrayan yelkenlileri soydukları için iskeleler deniz ticaretindeki önemlerini yitirmiş durumdaydılar. Kıyı içi bölge ticaretinde karakol görevi yapan kale ve şatolar, çetelerin ellerine geçmiştir.

Bu kargaşa yıllarında Zonguldak havalisinde gözüken ilk Türk Komutanı Emir Karatekin oldu. Bu cesur Türk komutanı, 1084'te Ulus, Bartın, Devrek topraklarını ele geçirdi. Daha sonra kıyıya yönelen Emir Karatekin Zonguldak yöresini bütünüyle zapt etti. 1085'te de Sinop'u aldı. Ancak, yörenin Türklerin elinde kalması uzun sürmedi. Büyük Selçuklular ile Anadolu Selçukluları arasındaki çekişme sebebiyle 1086'da tekrar Zonguldak ve havalisi Bizanslıların eline geçti.

1092 sonlarında I. Kılıçarslan'ın başa,geçmesiyle toparlanan Anadolu Selçuklularını, Haçlı Seferleri ve 1107'de I. Kılıçarslan'ın ölümüyle çıkan taht kavgaları güçsüz bırakmıştır. Dolayısıyla Anadolu Selçukluları Zonguldak yöresinden uzak kalmışlardır. Onların bu durumundan faydalanan Danişmendliler, Karadeniz kıyılarını zapt ederek Ereğli'ye kadar ilerlemelerine rağmen yörenin tümünü elde edememiştir. II. Kılıçarslan'ın 1155'te tahta geçmesiyle yeniden güçlenen Anadolu Selçukluları, 1176'da Bizans ordusunu ağır bir yenilgiye uğratıp, 1178'de Danişmendliler devletini ortadan kaldırdılar. Ancak bu başarılarına rağmen Zonguldak ve havalisini ellerine geçiremediler. Zira, II. Kılıçarslan'ın ölümü sonrasında çıkan taht kavgaları Selçukluların Bizans topraklarına seferler yapmalarını engelledi. IV. Haçlı Seferi esnasında Latinler, 1204'te Konstantinopolis'i ele geçirerek bir Latin imparatorluğu kurdular. Bu yüzden Haçlılardan kaçan Bizanslılar, Trabzon-Rum ve İznik-Bizans imparatorluklarını meydana getirdiler. Kısa zaman içinde sınırlarını genişleten Trabzon Rumları, İznik Bizanslılarına yenilince Zonguldak yöresi İznik Bizans İmparatorluğuna bağlandı. 1261'de Latinlerin Avrupa içlerine doğru dönmeleri üzerine, yeniden Konstantinopolis'e dönen Bizanslılar, ülke birliğini sağladılar. Bizanslılarda kendileriyle iyi ilişkiler içerisinde bulunan Ceneviz'e Zonguldak yöresindeki iskelelerden ticari amaçla yararlanma hakkı tanıdı.

XIII. yüzyıl sonlarında, iç kısımların Türkler tarafından, kıyıların ise Cenovalı gemicilerce kontrole alınması üzerine yöre topraklarında Bizans hakimiyeti son buldu. Eflani, Devrek, Bartın, Safranbolu, Ulus ve şimdiki Karabük topraklan, 1335'te bağımsızlığını elde eden Candaroğulları Beyliği'nin sınırları içine girdi.

Kültür

Köyün yöresel yemekleri olarak en başta karamancar (kara lahana) malay, hamurköftesi, hödele, halışka yemeği, tarhana, keşkek, kavşak yemeği, çölöçöş, pat ekmeği, çizleme, kartalaç, umaç, ıslama, sarımsaklı sulu yumurta, kesme makarna, mısır çorbası ve yemeği, bazlama, gömeç ve gözleme önemli yiyecekler arasındadır.

Coğrafya

Zonguldak iline 90 km, Devrek ilçesine 33 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 24100
2000 315
1997 320