9GAG

Vikipedi, özgür ansiklopedi
9GAG
OluşturanRay Chan
URL9gag.com
SloganİngilizceGo Fun Yourself (İngilizce)
Ticari?Evet
Site türüEğlence
Kayıtİsteğe bağlı
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Başlama tarihi12 Nisan 2008 (16 yıl önce) (2008-04-12)
Geçerli durumEtkin
Eski logosu

9GAG, Inc. kendi platformunu yöneten online bir sosyal medya sitesidir. Kullanıcılar kendi yaptıkları içeriği veya başka sitelerden buldukları içerikleri paylaşırlar. 9GAG'in ana merkezi Mountain View, Kaliforniya'da kurulmuştur. 23 Nisan 2008'deki kuruluşundan beri popülaritesi bir hayli yükselmiştir. Facebook'ta 26 milyon kez "like" edilmiştir ve Twitter'da eylül 2015 raporlarına göre 5 milyon takipçisi vardır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

9GAG 2008 yılında Hong Kong Üniversitesi öğrencisi Chris Chan tarafından alternatif bir sosyal medya yaratmak amacıyla kurulmuştur. Chan, Facebook'un Hong Kong'da olmadığı sıralar siteyi "yan proje" olarak kurmaya başlamıştır. 2012'deki bir röportajda "9GAG" isminin kaynağını açıklamayı reddetmiştir.

Şirketini "Sadece Eğlence" mottosuyla kurmuştur. 9GAG'in kurucuları siteyi 500 Startups isimli kuruluş için portfolyolarını geliştirme amacıyla kullanmaya başlamışlardır. Yaz döneminde, 9GAG ekibi başka girişimlerde bulunmuştur, StartupQuote ve Songboard dahil. 500 Startups programında site gözetime alınır ve kuluçkadayken 9GAG aylık 70 milyon tekil kullanıcı seviyesine ulaşır. Bunu gören 9GAG ekibi, uğraştığı tüm projeleri bırakır ve sadece 9GAG için çalışmaya başlar. 500 Startups ise verdiği yardımlardan dolayı mükâfatlandırılır.

Haziran 2012'de 9GAG öncü yatırımcılardan ek olarak 2.8 milyon $ alır, bu yatırımcılara True Ventures ve Greycroft Partners dahildir. Sonrasında ise site iOS için uygulama çıkartır.

Mobil uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

9GAG'in iOS ve Android uygulamaları bulunur.

Haziran 2012'de, 9GAG iOS ve Android için aplikasyon çıkartır. Bu aplikasyon gerçek sitenin canlı yayını olarak çalışır, sitede olan biten telefonlara da yansır. 2014'ün yazında 9CHAT çıkmıştır. 9CHAT ile 9GAG kullanıcıları kendi hesaplarına giriş yaparak diğer kullanıcılarla mesajlaşabilir. Yoğun istek üzerine 9CHAT için grup mesajlaşma özelliği çıkartılmıştır, bu özellik sitenin popülaritesini arttırmıştır. Ocak 2015'te 9GAG ilk defa kendi adına olan "9GAG Redhead redemption" oyununu çıkartmıştır.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Web sitesinin içeriği sosyal medyada "internet memes" olarak geçer. Yeni içerikler, iyi veya kötü oylanarak sitenin ana sayfasında kendilerine yer bulurlar ve sonrasında kullanıcılar tarafından popülarite seviyesine göre yorumlanırlar.
  • Reddit ve Digg ile benzer olarak 9GAG de içeriğini hiçbir şekilde kısıtlamadan kullanıcıya ulaştırır.
  • İçerik farklı kategorilere ayrılmıştır (hot, trending, fresh, TV, girl, comic, NSFW, cosplay, geeky, timely, meme, WTF)
  • Site kullanıcının içeriği iyi veya kötü yönde oylamasına izin verir. Popüler olan içeriklerin altında uzun mu uzun bir yorum bölümü bulunur.
  • En popüler internet meme'leri ise Confession Bear, Overly Attached Girlfriend, First World Problems, Awkward Penguin, Scumbag Steve, Bad Luck Brian, Socially Awkward Penguins, Doge, Moon Moon ve diğerleridir.
  • Internet meme'leri genelde 4x4 ölçüsünde gösterilir.
  • "Rage Comic" ise meme olarak gösterilen ilk içeriktir. Sinir olunan bir olayın sonunda "FUUUUUU" diye bağıran bir adam bulunur. (FU ise Fuck kelimesinin kısaltmasıdır)
  • Rage Comic tutunca onun yanında "Forever Alone" ve "Everything Went Better Than Expected" gibi içerikler de çıkmıştır.

9GAG kültürü[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 9GAG kullanıcıları "gaggers" olarak bilinir.
  • Kullanıcıların çoğu okullardan veya iş yerlerinden bağlanır.
  • Özellikle sıkıcı ofis saatlerinde sitenin kullanımı bir hayli artar.
  • Kurucu ortak Ray Chan'e göre 9GAG "insanların zaman öldürmek ve biraz gülmek için baktığı yer" olmalıdır.

Ek bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 2012'de Chris Chan sitenin ayda 80 milyon tekil ziyaretçi ve 2 milyar sayfa görüntülenmesi aldığını açıklamıştır.

Alexa Internet'e göre 9GAG en çok ABD'de (14.1%) kullanılıyor. ABD'yi Hindistan (11.0%),Almanya (6.5%),Brezilya (4.2%) ve Meksika (3.6%) takip ediyor.

Sahiplik tartışması[değiştir | kaynağı değiştir]

9GAG kullanıcıları genellikle internetteki diğer sitelerden (4chanNewgroundsReddit, SomethingAwful, FunnyJunk, and YTMND) alıntı yaparak 9GAG'de paylaşırlar. 9GAG ise bu içeriklerin altına kendi ismini yapıştırarak reklamını yapar. 2011'de 9GAG ve 4chan arasında sahiplik tartışması çıkar. 2 site de içeriğin kaynağının kendisi olduğunu iddia eder. Kanıtlara göre internet meme'lerinin kaynağı 4chan kullanıcılarıdır. Ray Chan ise buna cevap olarak "9GAG rage comic veya meme üretmez, sadece bunların geniş kitlelere yayılmasını sağlar." açıklamasını yapar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]