2020 Yaz Olimpiyatları'nda spor tırmanışı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2020 Yaz Olimpiyatları'nda Spor tırmanışı
YerAomi Urban Sports Park, Tokyo
Tarih3-6 Ağustos 2021
Ülke sayısı19
Sporcu sayısı40
← ilk kez düzenleniyor 2024

Spor tırmanışı, 2020 Yaz Olimpiyatları çerçevesinde 3-6 Ağustos 2021 tarihleri arasında Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Aomi Urban Sports Park kampüsünde gerçekleştirilmektedir. 2018 Gençlik Yaz Olimpiyatlarında uygulanan ve sonrasında kabul edilen formata göre yarışma lider tırmanışı, sürat tırmanışı ve bouldering etaplarından oluşmaktadır. Spor tırmanışının olimpik kodu CLB şeklindedir.

Format[değiştir | kaynağı değiştir]

2018 Gençlik Yaz Olimpiyatlarında uygulanan ve sonrasında kabul edilen formata göre yarışma lider tırmanışı, sürat tırmanışı ve bouldering etaplarından oluşmaktadır. Sürat tırmanışında eleme ve final sürecinde her sporcuya iki kez yarışma hakkı tanınmıştır. Bouldering yarışında sporcular zamana karşı yarışırken, lider tırmanışında sporcuların tek tırmanma hakkı bulunmaktadır. Özellikle problem çözme süreçlerinin devreye girdiği bouldering yarışmasında sporculara yarışmadan önce kısıtlı bir süre parkuru çalışmaları için izin verilir. Sporcu kendisinden önce sahaya çıkan diğer sporcuların performanlarını izleyemez ve izolasyon sırasında hiçbir elektronik alete erişim izni bulunmaz.

Katılım hakkı[değiştir | kaynağı değiştir]

Olimpiyatlarda spor tırmanışı için 40 kişilik kota bulunmaktaydı. Her ulusal olimpiyat komitesine her iki kategoride azami 2 kişi olmak üzere toplamda 4 kişilik azami kota verilmişti. Kadınlar ve erkeklerde 20'şer kişilik gruplardan gelen yarışmacıların 18'er tanesi katılım hakkı elde ederek, birer tanesi ev sahibi ülkeden (Japonya) ve birer kişi özel davet usülüyle katılım sağlamıştır. Katılım hakkı kazanmak için dünya şampiyonalarındaki kombine yarışmalarda alınan dereceler esas alınmıştır.

Yarışma[değiştir | kaynağı değiştir]

Madalya kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler finali sonrasında madalya dağılımı şu şekildedir:[1]

Event Altın Gümüş Bronz
Erkekler kombine Alberto Ginés López
 İspanya
Nathaniel Coleman
 Amerika Birleşik Devletleri
Jakob Schubert
 Avusturya
Kadınlar kombine Janja Garnbret
 Slovenya
Miho Nonaka
 Japonya
Akiyo Noguchi
 Japonya

Rekorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş Aşama Sporcu Ülke Süre Tarih Rekor
2020 Yaz Olimpiyatları Erkekler Kombine spor tırmanışı (sürat tırmanışı) Elemeler Bassa Mawem  Fransa 5.45 3 Ağustos Olimpiyat rekoru
2020 Yaz Olimpiyatları Kadınlar Kombine spor tırmanışı (sürat tırmanışı) Elemeler Aleksandra Mirosław  Polonya 6.97 4 Ağustos Olimpiyat rekoru
Final Aleksandra Mirosław  Polonya 6.84 6 Ağustos Dünya Rekoru

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 5 Ağustos 2021 tarihli Eurosport haberi (İngilizce) 5 Ağustos 2021 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]