1886 Bulgar Darbesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1886 yılında darbeciler tarafından kuşatılan I. Aleksandır'ın sarayı

9 Ağustos darbesi veya 1886 Bulgar darbesi olarak bilinen bu tarihi olay, Bulgaristan Prensliği'nin ilk prensi olan I. Aleksandır'ı tahttan indirme girişimidir. Başarısız bir girişim olsa da bu olay nedeni ile prens daha sonra tahttan çekildi.[1]

Arka Plan[değiştir | kaynağı değiştir]

93 Harbi'nden sonra Bulgaristan özerkliğini kazanarak, Osmanlı'ya kağıt üzerinde bağlı olsa da çoğu anlamda bir özgür bir devlet haline geldi. 93 Harbi'nin ardından Rus Çarı olan II. Aleksandr'ın isteği üzerine I. Aleksandır Bulgaristan Prensi olarak tahta geçti.

Rusya ve Bulgaristan ilişkileri iyi giderken, 1885 yılında Bulgaristan'ın Doğu Rumeli ile birleşmesi sonucu Rusya duruma tepki gösterdi. Bununla birlikte Ruslar, Sırp-Bulgar Savaşı patlak vermeden önce Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri'nde bulunan ve ordunun çoğuna komuta eden Rus İmparatorluk Ordusu subaylarını geri çağırdı.

Doğu Rumeli ile iyi bir birleşme gerçekleşmesine rağmen, Rus yanlıları tarafından Çarlık ile ilişkilerin bozulmasından prensi sorumlu tuttu.

Darbe[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Aleksandır'ın (Alexander Battenberg) tahttan çekildiğini açıklayan belge.

1886 yılının Ağustos ayında Prens I. Aleksandır, Sofya'da bulunan sarayında tutuklandı. Akabinde tahttan inmesi için belge imzalatıldı ve Rusya'ya sürgün edildi. Ardından geçici hükûmet kuruldu. Ancak tüm bunlar olurken gerçekleştirilen bu darbe, meclis başkanı ve birçok subay tarafından kabul görmedi. Bulgaristan'ın Filibe kentinde karşıt bir darbe düzenlenerek, prensi indirenler tutuklandı. Bununla birlikte 17 Ağustos'ta prens Bulgaristan'a geri döndü. Tüm olaylar sonucunda da 26 Ağustos tarihinde prens kendi isteği ile tahttan çekildi.

Darbe Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Darbe girişiminin ardından Bulgaristan ve Çarlık Rusya arasında ilişkiler olumsuz sürmeye devam etti. 1887 yılına gelindiğinde ise Bulgaristan Prensliği daha sonra tam bağımsızlığını kazanacak ve Bulgaristan Çarı ünvanını alacak olan yeni bir prens tayin etti. Bu prens Saxe-Coburg ve Gotha Hanedanı'ndan I. Ferdinand oldu. I. Ferdinand aynı zamanda Avusturya İmparatoru'nun yeğeni ve Avusturya ordusunda subaydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Bulgarian Revolution of 1885". Handbook for the Diplomatic History of Europe, Asia, and Africa 1870-1914. Washington, DC: National Board for Historical Service, Government Printing Office. 1918. ss. 119-122.