Şirin Payzın

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şirin Payzın
Doğum1968 (55-56 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Dönem1994-günümüz
Önemli ödülleriMetin Göktepe Gazetecilik Ödülü
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yılın Röportajı Ödülü

Şirin Payzın (1968, İstanbul), Türk gazeteci.[1][2]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Makedonya göçmeni bir babanın ve Kırım göçmeni bir annenin kızı olarak 1968 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası gazeteci olan Şirin Payzın bir dönem Ankara'da yaşadı ve lise döneminde tiyatro ile ilgilendi. 1987'de üniversite eğitimi için Fransa'ya gitti ve bu dönemde babasını kaybetti. Tekrar Türkiye'ye dönen Payzın İstanbul Üniversitesi'nde Filoloji Bölümünü yarım dönem okudu, ancak ardından Ankara'daki Bilkent Üniversitesi'nde Sanat Tarihi ve İşletme okudu. Üniversite eğitimini New York Üniversitesi'nde tamamlamasının ardından Birleşmiş Milletler'deki Türkiye daimi temsilciliğinde çalışmaya başladı.

Gazetecilik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir süre Show TV'de çalıştıktan sonra, 1994-1999 yılları arasında ATV ana haber bülteni kadrosunda diplomasi muhabirliği yaptı. ATV ve Sabah gazetesi adına gittiği yurt dışındaki pek çok haber sırasında devlet başkanlarıyla özel röportajlar gerçekleştirdi. 1997 yılında Libya lideri Muammer Kaddafi ile yaptığı özel röportajla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yılın Röportajı Ödülü'nü aldı.

Payzın, CNN TÜRK'ün kurulduğu 1999 yılında kıdemli diplomasi muhabiri olarak göreve başladı ve Eylül 2002'ye kadar bu görevini sürdürdü. 2001 yılında "Dünyada Bugün”" programını hazırladı ve sundu. CNN TÜRK'te "Yeni Gün Hafta Sonu" nu hazırlayıp sundu. Bu sürede muhabirliğe de devam etti.

Mart 2003'te başlayan Irak Savaşı sırasında TRT adına İran'a gitti ve buradan özel bir program hazırlayarak sundu.

Muhabirlik görevi süresince, 1999 Pakistan askerî darbesi, Avrupa Birliği Helsinki Zirvesi, İsrail'de İkinci İntifada, İran'daki seçimler, Bağdat'ta yaşanan siyasi krizler, 11 Eylül saldırıları New York'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu da dahil olmak üzere çeşitli gündem haberleri CNN TÜRK adına yerinde izledi. Ankara'da diplomasi muhabiri olarak Türkiye'nin dış politikasına dair haberler ve röportajlar yaptı. Irak'tan izlenimlerini "Perspektif" programı için belgesel olarak hazırladı. "Hepsi Birer Güldünya" belgeseliyle 2004 yılında Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'nü kazandı.

Kişisel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 yılının başında Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Ali Ahmet Acet ile evlendi ancak daha sonra boşandı.

İleri derecede İngilizce ve Fransızca bilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Şirin Payzın'ın CNN Türk'teki görevine son verildi". Finansgundem. 12 Haziran 2018. 13 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  2. ^ "Şirin Payzın". Timeturk. 19 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020.