Şifa bint Abdullah

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Şifa bint Abdullah, İslam peygamberi Muhammed'in kadın sahabisi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Abdullah bin Abdüşems ve Fatıma bint Vehb'in kızıydı.[1] Mekke'deki Kureyş kabilesinin Adiyy boyuna mensubuydu.[2] Ebu Hatma bin Huzeyfe ile evlendi ve Süleyman ile Mesruk adında iki oğlu oldu.

Alim bir kadın sahabe olarak ün yapmıştı. İsminden de anlaşıldığı gibi bu onun halk hekimliği uyguladığını gösterir.[3] Mekke'de ancak yirmi kişinin okuma-yazma bildiği bir dönemde okuma yazma öğrenen ilk kadındı.[2] Akrabası Hafsa bint Ömer da dahil olmak üzere pek çok kişiye hat sanatı öğretti[4] ve bu iki kadın arkadaş olarak kaldı.

Şifa, Mekke'de Müslüman oldu ve Medine'ye hicret eden ilk kişiler arasında yer aldı.[1][5] Orada cami ile çarşı arasında bir evi vardı.[6] Muhammed onu orada ziyaret eder ve bazen ticari konularda fikrini alırdı.[3] Şifa, Medine'de öldü. Peygamberden 12 hadis rivayet etmiştir.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir vol. 8. Translated by Bewley, A. (1995). The Women of Madina, p. 188. London: Ta-Ha Publishers.
  2. ^ a b Ahmed ibn Jabir al-Baladhuri. Kitab Futuh al-Buldan. Translated by Murgotten, F. C. (1924). The Origins of the Islamic State Volume II, p. 271. New York: Longmans, Green & Co., & London: P. S. King & Son.
  3. ^ a b Ahmad ibn Hajar al-Asqalani. Al-Isaba fi Tamyiz al-Sahaba vol. 7 #11373.
  4. ^ Kazan, H., Dünden bugüne hanım hattatlar, [Women Calligraphers: Past and Present], İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2010, Chapter 5
  5. ^ Bukhari, Al-Adab Al-Mufrad 42:1023.
  6. ^ Malik ibn Anas. Al-Muwatta 8:7.