Şekerpare Kadın Türbesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şekerpare Hatun'un ikbal yıllarında Eyüp Sultan'da kendi adına yaptırdığı türbe

Şekerpâre Hatun (Kadın)[1] Türbesi, Abdurrahman ve Hasan Ağalar Türbesi de denir. Türbe, sekiz yüzlü olup muntazam kesme taştan, tek kubbeli olarak inşa edilmiştir. Alt-üst pencerelidir. Eyüp Sultan'da, Camii Kebir Caddesi ile Boyacı Sokağının birleştiği yerde ve caddenin sağ köşesindedir. Karşısında Ferhat Paşa Türbesi bulunur. Türbenin şimdiki girişinin yanında bir zamanlar var olan sebil ve çeşme 1940'lı yıllarda ortadan kaldırılmıştır. Türbeyi ikbal döneminde Padişah I. İbrahim'in (1640-1648) musahibelerinden (müsteşar) olan Şekerpare Hatun kendisi için inşa ettirmiştir. Adının bir takım entrikalara karışması ve Kösem Sultan ile aralarının açılmasından dolayı Şekerpare Hatun Habeşistan-Mısır sınırında bulunan İbrim'e sürülmüş türbesi ise Abdurrahman ve Hasan Ağalar tarafından satın alınmıştır. Bu durum türbe kitabesinde de anlaşılmaktadır.[2] Hasan Ağa ile Abdurrahman Ağa da bilinmeyen bir sebeple 1652 yılında öldürülmüş ve buraya defnedilmiştir. Sadrazam Mustafa Nail Paşa’nın eşi Fatma Sultan'da (1867) burada medfundur. Şekerpare Hatun'un nerede ve ne zaman vefat ettiği bilinmiyor.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Semavi Eyice, Eyüp'te Şekerpare Kadın Türbesi, Eyüpsultan Sempozyumu, c.9, s. 110-121, Eyüp Sultan Bel Yay, İstanbul, 2005.
  2. ^ Abdurrahman Paşa Türbesi 28 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., www.eyupsultan.bel.tr. Erişim Tarihi: 15.03.2020.
  3. ^ Türbesi Eyüp'te ama kendisi bir bilinmezlikte, www.dunyabizim.com. Erişim Tarihi: 15.03.2020.