Şeker mi Şaka mı Scooby-Doo!

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şaka mı, Şeker mi? Scooby-Doo!
Trick or Treat Scooby-Doo!
Dosya:TRICK OR TREAT SD 2D-1152x1536.jpeg
YapımcıSam Register
Audie Harrison (executive producers)
SenaristAudie Harrison
Laura Pollak
Daniel McLellan
Hikâye (eser)Daniel McLellan
Audie Harrison
UyarlamaHanna-Barbera
OyuncularFrank Welker
Grey DeLisle
Matthew Lillard
Kate Micucci
Myrna Velasco
Anthony Carrigan
MüzikRyan Shore
KurguJohn Soares
StüdyoWarner Bros. Animation
DağıtıcıWarner Home Video
Kanal4 Ekim 2022 (2022-10-04) (Dijital)
18 Ekim 2022 (2022-10-18) (DVD)[1]
Süre72 Dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce

Şaka mı, Şeker mi? Scooby-Doo! yapımcılığını Warner Bros.'un üstlendiği 2022 Amerikan yapımı, doğaüstü, korku, komedi ve gizem türlerindeki animasyon video filmidir. Film, Warner Bros. Home Entertainment tarafından dağıtılmıştır.[2] Film, Scooby-Doo'nun 37. video filmi olup 4 Ekim 2022'de dijital olarak gösterime girdi ve 18 Ekim 2022'de DVD olarak yayınlandı.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Gizem Şirketi, Kedi Canavarı tarafından kuşatma altındaki bir Nepal kayak merkezine çağrılır. Çete bir çığ tetikleyerek canavarı yakalar. Kedi Canavarının; tesisin sahibinin kızı olduğu, mirasın üvey annesine kalmaması için bu yola giriştiği ortaya çıkar. Gizem Şirketi kedi kostümünden bir bıyık alır ve analiz eder, kötü adamların önceki gizemlerinde kullandıkları kostümlerle aynı özeliklerde yapıldığını fark ederler. Kostümlerin üst düzey bir Cadılar Bayramı kostüm tasarımcısı olan Coco Diablo tarafından yapıldığını öğrenirler. Scooby Doo ve Shaggy kılık değiştirip müşteriymiş gibi Coco Diablo'ya giderler. Coco, müşteri kılığındaki Shaggy ve Scooby Doo'ya gizemli çeteyi yok etmesine karşılık kostüm vermeyi teklif ettikten sonra yakalanır ve hapse gönderilir.

Coco Diablo yakalandıktan sonra bir süre hiç gizemli olay yaşanmaz. Fred, Daphne ve Velma'nın gerçekten zor gizemlerin eksikliğinden daha fazla bunalıma girmesiyle bir yıl geçerken, Shaggy ve Scooby tehlike eksikliği nedeniyle rahatlayabilmeleri için çok daha iyi zaman geçiriyorlardı. Fred, gizem bulabilmek adına yerel bir karnavalda tezgah açmayı teklif eder. Ekip bu fikri önce saçma bulsa da Fred'in gizem için dilek kuyusuna para atmasına üzülerek teklifi kabul eder. Çete yerel karnavala katılır ve Fred'e benzeyen bir hayalet tarafından saldırıya uğrar. Saldırıda Gizem Makinesi ağır hasar alır. Gizem şirketi olayı çözmek için Coco Diablo'yu görmek üzere Coolsville Hapishanesine gider. Coco Diablo serbest kalmak şartıyla Gizem Şirketine yardım etmeyi kabul eder.

Gizem şirketi ve Coco Diablo karnavaldaki tezgahtan ipuçlarını toplayıp halk kütüphanesinde araştırma yapmaya giderler ve burada hayaletlerin saldırısına uğrarlar. Saldırı sırasında Coco kostümlerin tasarım tarzının eski yardımcısı Trevor'a uyduğunu tespit ettiğinde Trevor'un dükkanına giderler. Trevor, Coolsville Hapishanesi'ne Viktorya dönemi tarzında dört kostüm gönderdiğini itiraf eder. O sırada şüpheleri üstüne çeken Coco, kalpli bilekliğini kırıp kaçar. Çete, Gizem Makinesini Trevor ile birlikte tamir edip Coco'yu fabrikasına kadar takip ederler. Fabrikada hayaletleri timsah çukuruyla tuzağa düşürerek hayaletlerin kostümlü robotlar olduğunu ortaya çıkarırlar.

Coco her şeyi itiraf eder ancak çete Coco'ya bir türlü inanamaz. Bu sırada Coco'nun kedisi Esteban'ın olmadığını fark eden Scooby Doo, kedinin izini sürdüğünde onu Coolsville Hapishanesi müdüryle yakalar. Hapisane müdürü Esteban'ı rehin tutmuş ve bu sayede Coco'nun suçu üstlenmesini sağlamıştır. Yakalanınca suçunu itiraf eder ve tutuklanır. Ancak bu sırada yaptıklarını anlatırken yanlışlıkla hapishanedeki tüm suçluları serbest bırakır. Serbest kalan suçluları yakalamak isteyen Gizem Şirketi, geçmiş davalarından suçluların kostümlerini giyer. Mahkumları yeniden ele geçirdikten sonra, Shaggy ve Scooby, mahkumların çaldıkları şekeri isteksizce çocuklara geri verir. Ardından Trevor onlara büyük bir torba şeker hediye eder.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin Türkiye'deki seslendirmesi Tivibu yayını için HR Görsel Sanatlar stüdyosunda yapıldı. Türkçe seslendirmenin ses yönetmeni Ahmet Tekeş, ses mühendisi Çağatay Sapmaz oldu.[3]

Orijinal (İngilizce)Seslendiren Türkçe Seslendiren Karakter
Frank Welker Barış Özgenç Scooby-Doo, Rudy
Tugay Erverdi Fred Jones, Kont Nefario
Grey DeLisle Selay Taşdöğen Daphne Blake, Daisy, 1. Silahşör, Olive
Matthew Lillard Ahmet Tekeş Shaggy Rogers, Craggly, Kaptan Cutler
Kate Micucci Melissa Melis Toklu Velma Dinkley, Helga
Myrna Velasco Özge Öztürk Coco Diablo
Dee Bradley Baker Özgür Öztürk Esteban, Bay Wickles, Kedi Adam
Jeff Bennett Özgür Öztürk Charlie Humdrum, Hank
Anthony Carrigan Oray Özgan Trevor Glume
Erin Fitzgerald Kütüphaneci Çocuk, Süper Kahraman Kız, 2. Silahşör
David Lodge, Murat Topal Müdür Collins, Hipnozcu Harry, Belediye Başkanı Dudley
Kerem Doğutuna Müfettiş
Lara Jill Miller Mahkum Kostümlü Genç, Süper Kahraman Çocuk, 3. Silahşör
Candi Milo Alice Dovely, Dinozor Çocuk, Canavar Çocuk
Jenelle Lynn Randall Kütüphaneci, Superboy
Kevin Michael Richardson Yalçın Öztan Şerif, Henry Bascombe, 10.000 Volt Ghost

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Ryan Shore, filmin müziklerini besteledi.

Piyasaya sürülme[değiştir | kaynağı değiştir]

Şaka mı, Şeker mi? Scooby-Doo! filmi Werner Home Video tarafından 4 Ekim 2022'de dijital olarak yayınlandı. 18 Ekim 2022'de Warner Bros tarafından DVD olarak satışa sunuldu.

Film, TV prömiyerini 14 Ekim 2022'de Cartoon Network'te yaptı ve ardından ertesi gün HBO Max'ta yayınlandı.[4]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Heather Hogan, Autostraddle için yaptığı bir incelemede filmden, "Scooby-Doo'da büyüyen insanlar için bile çok komik bir film" diye bahsetti. Genel olarak, film, inceleme toplama sitesi olan Rotten Tomatoes'da şimdilik üç incelemeye sahiptir ve izleyicilerden %45 çürük puan almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "'Trick Or Treat Scooby-Doo!' Trailer, Artwork & Release Details; Arrives On Digital October 4 & On DVD October 18, 2022 From Warner Bros | Screen-Connections". screen-connections.com (İngilizce). 23 Ağustos 2022. 23 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  2. ^ "'Trick or Treat Scooby-Doo!' Trailer Sees the Return of Mystery Inc's Classic Villains | Collider". Collider. 23 Ağustos 2022. 24 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  3. ^ https://www.facebook.com/ADMIN-PROFILE (2 Haziran 2023). "Şaka mı, Şeker mi? Scooby Doo!". Seslendirme Kadroları. 25 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  4. ^ "Watch An Exclusive Clip From Trick or Treat Scooby-Doo!". Romper. 28 Eylül 2021. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021.