Şakuşeyn İsyanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şakuşeyn İsyanı
Aynu İsyanları

Şakuşeyn'in teslim olduğu yerde Şakuşin Anıtı
Tarih1669-1672
Bölge
Hokkaido, Japonya
Sonuç Japon zaferi
Taraflar
Matsumae klanı Aynu
Komutanlar ve liderler
Şakuşeyn (ölü)


Şakuşeyn İsyanı (シャクシャインの戦い, Shakushain no tatakai), 1669 ve 1672 yılları arasında Hokkaidō'daki Japon otoritesine karşı bir Aynu isyanıydı. Aynu reisi Şakuşeyn (Shakushain) tarafından, o zamanlar Japonlar (Yamato halkı) tarafından kontrol edilen Hokkaidō bölgesinde Japon ticaret ve hükümet çıkarlarını temsil eden Matsumae klanına karşı yönetilmiştir.

Savaş, günümüzde Shinhidaka, Hokkaidō'da bulunan Shibuchari Nehri (Shizunai Nehri) havzasında Shakushain'in halkı ile rakip bir Aynu klanı arasında kaynaklar için bir mücadele olarak başladı. Savaş, Aynuların siyasi bağımsızlıklarını korumak ve Yamatolarla olan ticari ilişkilerinin şartlarını yeniden kontrol altına almak için yaptıkları son bir denemeye dönüştü.

Akademisyen Brett Walker'a göre:[1]

Şakuşeyn savaşı Ezo'nun fethi tarihinde bir dönüm noktası olarak öne çıkmaktadır. Shakushain, Aynu toplulukları arasındaki bölgesel farklılıklar arasında köprü kurabildiğini kanıtlayan ve onları güneyden gelen Japon saldırısına karşı birleştirme tehdidinde bulunan karizmatik bir lider olarak sahneye çıktı. Tokugawa şogunluğu, kuzeydoğudaki askeri müttefiklerinden oluşan kendi birleşik cephesini sağlamlaştırarak, yerel Matsumae generallerini kendi seçtiği adamlarla değiştirerek tepki gösterdi ve böylece krallığın savunucusu olarak kendi kendine atadığı rolü gösterdi.

1669 yılının sonunda Shakushain'in kuvvetleri Matsumae'ye teslim oldu. İki taraf karşılıklı hediyeler verdi ve bir barış anlaşması için müzakerelerde bulundu; ancak Aynu generalleri "bol miktarda saké" ile kutlama yaparken,[kaynak belirtilmeli] Matsumae savaşçıları tarafından öldürüldüler. Shakushain de o gün öldürülenler arasındaydı.

Aynuların Japon yönetimine karşı gerçekleştirdiği karşılaştırılabilir diğer tek büyük çaplı isyan 1789 Menaşi–Kunaşir İsyanı'dır. Aynı çizgideki daha önceki bir isyan ise 1456'daki Koşamain İsyanı'ydı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Walker, Brett L. (2001). The conquest of Ainu lands : ecology and culture in Japanese expansion, 1590-1800. Berkeley: University of California Press. s. 71. ISBN 978-0-520-93299-9. OCLC 70749620. 
  2. ^ Magazine, Smithsonian; Dash, Mike. "The Octogenarian Who Took on the Shoguns". Smithsonian Magazine (İngilizce). 22 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022.