Menaşi–Kunaşir İsyanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Menaşi-Kunaşir isyanı (クナシリ・メナシの戦い, Kunashiri Menashi no tatakai) veya Menaşi-Kunaşir savaşı, 1789 yılında Kuzeydoğu Hokkaido'daki Shiretoko Yarımadası'nda Aynu ve Wajin (Yamatolar olarak da adlandırılır, yani etnik Japonlar) arasında yaşanan Aynu isyanlarının bir parçası olan bir savaştır.

Mayıs 1789'da Aynuların Kunaşir Adası ve Menaşi Bölgesi'nin bazı kısımlarının yanı sıra denizde de Wajinlere saldırmasıyla başladı. 70'ten fazla Wajin öldürüldü. Wajinler komplocu olarak tanımladıkları 37 Aynuyu idam etti ve birçoğunu da tutukladı. İsyanın nedenleri tam olarak açık değildir, ancak bir sadakat töreninde Aynu'ya zehirli sake verildiği şüphesi ve Wajin tüccarlarının diğer sakıncalı davranışlarını içerdiğine inanılmaktadır.

Bu savaş, Maekawa Yasuo tarafından yazılan ve 1970 yılında Japon Çocuk Yazarlar Birliği Ödülü'nü alan Majin no Umi adlı çocuk romanına konu olmuştur.

Yezo'da Wajin etkisine karşı benzer büyük ölçekli bir Aynu isyanı, 1669'dan 1672'ye kadar süren Şakuşeyn İsyanı'dır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Brett L. Walker, The Conquest of Ainu Lands: Ecology and Culture in Japanese Expansion 1590–1800. University of California Press, 2001, pages 172–176.
  • Takakura Shinichirō and John A. Harrison, "The Ainu of Northern Japan: A Study in Conquest and Acculturation" in Transactions of the American Philosophical Society, New Series, Vol. 50, No. 4 (1960), pp. 1–88