Şablon:GM/2020-12-31

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dirrahium Muharebesi (1081) günümüz Dıraç, Arnavutluk yakınlarında 18 Ekim 1081 tarihinde I. Aleksios komutasında Bizans İmparatorluğu ile Apulia ve Calabria Dükü Robert Guiscard komutasında Güney İtalya Normanları arasında gerçekleşen muharebedir. İlirya'nın başkenti olan Dyrrhachium (Durazzo olarak da bilinir) şehrinin dışında gerçekleşmiş ve Norman zaferi ile sonuçlanmıştır.

Normanlar tarafından Bizans İtalya ile Sarazen Sicilyanın fethi sonrası, VII. Mihail, oğlunu Robert Guiscard'ın kızı ile nişanladı. Mihail tahttan indirilince, Robert bunu 1081 yılında Bizans İmparatorluğu'nu işgal etmek için bir sebep olarak gördü. Ordusu Dyrrhachium'u kuşattı fakat filosu Venedikliler tarafından mağlup edildi. 18 Ekim günü, Normanlar Dyrrhachium'un dışında I. Aleksios komutasında Bizans ordusu ile karşılaştılar. Savaş Bizans sağ kanadının Norman sol kanadına saldırması ile başladı, Norman sol kanadı dağılıp geri çekilmeye başladı. Vareg paralı askerler geri çekilen Normanları izlemeye başladılar fakat ana kuvvetlerden uzak düşüp yok edildiler. Merkezdeki Norman şövalyeler Bizans merkezine saldırıp, bozguna uğrattılar, bu da Bizans ordusunun topluca bozguna uğramasına sebep oldu. (Devamı...)


Juche Kulesi, ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi (Hanja: 主體思想塔; Hangıl: 주체사상탑), Kuzey Kore'de başkent Pyongyang'da yer alan, adını Kim Il-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton anıtsal kule.

Juche fikrini komünist sembolizm akımıyla anıtsallaştırmak amacıyla çeşitli kararlar alınmış ve bir anıt kulenin yapılması kararlaştırılmıştır. Yapılacak kulenin tasarımı, büyük oranda Kim İl-sung'un oğlu Kim Jong-il'e aittir. Ülkenin başkenti Pyongyang'da yer alan ve birçok askeri geçide sahne olan ünlü Kim İl-sung Meydanı'nın tam karşısına inşa edilen anıt kule, ülkenin kurucusu Kim Il-sung'un 70. doğum gününde, 1982'de açılmıştır. Kule, 150 metre yüksekliğindedir ve tepesinde 20 metrelik kırmızı metal bir alevden oluşur (toplam 170 m). Bu uzunluğuyla San Jacinto Anıtından sonra 2,9 metrelik fark ile dünyanın en uzun ikinci kulesidir. Kulenin önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen, komünizmin sembolü olan orak, çekiç ve geleneksel Kore güzel yazı sanatını ve aydınları (entelijansiya) temsilen yanına eklenen fırçayı taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metrelik bir heykel bulunur. Bu orak, çekiç ve yazı fırçası simgesi aynı zamanda Kore İşçi Partisi bayrağında yer alır. (Devamı...)