Şablon:GM/2020-06-23

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dead Nation, Housemarque tarafından geliştirilen ve Sony Computer Entertainment tarafından, sadece PlayStation 3 platformu için yayımlanan shoot 'em up türündeki video oyunu. Kuzey Amerika'da 30 Kasım, Avrupa'da ise 1 Aralık 2010 tarihinde, PlayStation Network üzerinden indirilebilir olarak satışa sunuldu. Dead Nation: Apocalypse Edition adını taşıyan ve Climax Studios tarafından PlayStation 4'a uyarlanan sürüm; 4 Mart 2014'te Kuzey Amerika'da, 5 Mart 2014'te Avrupa'da yayımlandı. Aynı firma tarafından PlayStation Vita'ya da uyarlanan oyun, 15 Nisan 2014'te Kuzey Amerika'da, 16 Nisan 2014'te ise Avrupa'da piyasaya sürüldü.

Oyun, bir virüs salgını yüzünden zombi istilasına uğramış kurgusal bir dünyada geçmektedir. Bu virüsü yok etme amacı doğrultusunda çeşitli bölümlerde, ateşli silah ve patlayıcılar gibi ekipmanlar kullanılarak karşılaşılan zombilerin öldürülmesi, oyunun temel oynanışını oluşturmaktadır. Dead Nation tek oyunculu senaryo modunun yanında, kooperatif ve çevrimiçi çok oyunculu oynanış modlarına da sahiptir.

Dead Nation, çeşitli oyun incelemelerini toplayan ve ortalama bir puan veren GameRankings ile Metacritic sitelerinden sırasıyla 100 üzerinden 78 ve 77'lik ortalamalar aldı. Birtakım ödüllerin de sahibi olan oyun için 27 Eylül 2011 tarihinde, PlayStation Network üzerinden Road of Devastation adlı bir indirilebilir içerik yayımlandı. Konu bakımından normal oyunun devamı niteliğinde olmayan bu içerikle birlikte oyuna birtakım yeni özellikler eklendi. (Devamı...)


Stalag VIII-F Stalag 318 veya Stalag 344 II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu ve Armia Krajowa esirleri için Łambinowice'de kurulan Nazi esir kampı. Toplamda 108.471 Sovyet savaş esiri bu kampta tutuldu. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi burada öldürüldü.

Kamp Temmuz 1941'de Stalag 318 ismiyle açıldı, ancak yıl sonuna doğru adı Stalag VIII-F olarak değiştirildi. Haziran 1943'te yakındaki Stalag VIII-B'nin kontrolü altına girdi ve kampların kompleksi Kasım ayında Stalag 344 olarak yeniden tasarlandı. Kamp yerel olarak Russenlager (Rus kampı) olarak biliniyordu, ancak Polonyalılar, İtalyanlar, Yugoslavlar ve Yunanlılar ile az sayıda Fransız ve Romen de esir olarak tutuldu.

Fiziksel ve sıhhi koşullar oldukça kötüydü ve kamptan geçen yaklaşık 200.000 Sovyet esirden yaklaşık 40.000'i açlıktan, kötü muameleden ve hastalıktan öldü. Naziler Sovyetler Birliği'nin imzası olmadığı gerekçesiyle III. Cenevre Sözleşmesi hükümlerini Sovyet mahkûmlara uygulamadı. Ekim 1944'te Varşova Ayaklanması'nda yakalanan Armia Krajowa mensuplarından yaklaşık 6.000 asker kampta getirildi. Armia Krajowa'dan yaklaşık 400 kadın asker de orada başka bir kampa nakledilmeden önce geçici olarak burada tutuldu. Aynı zamanda, Slovak Ayaklanması'ndan 1.500 esir de kampa getirildi. (Devamı...)