Şablon:GM/2020-06-21

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor, Türk şarkıcı Hande Yener'in üçüncü stüdyo albümü. 6 Temmuz 2004'te Erol Köse Production etiketiyle satışa sunulmuştur. Pop müzik ritimleri içerir, şarkıcının 2002 yılında çıkardığı Sen Yoluna... Ben Yoluma... albümünden sonra yayımlanan ilk albüm çalışmasıdır. Albümdeki on şarkının sözlerini birlikte yazan Alper Narman ve Fettah Can, albümde en çok adı geçen söz yazarları ve bestecilerdir. Narman ile Can'ın yanı sıra Altan Çetin, Mete Özgencil ve Sezen Aksu da albümde söz yazarı olarak görev almıştır. Albümün prodüktörü Hande Yener'dir, kayıtları Almanya'nın Hamburg ve Türkiye'nin İstanbul şehirlerinde tamamlanmıştır.

Toplam 16 şarkıdan oluşan Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor, müzik eleştirmenlerinden olumlu eleştiriler topladı. Hande Yener'in yorumu takdir edildi, yer yer Ajda Pekkan ve Sezen Aksu'nun yorumlarıyla benzer bulundu. Albümün çıkış şarkısı, Altan Çetin'in yazıp bestelediği "Acele Etme" olarak seçildi, Luca Tommassini tarafından İtalya'nın başkenti Roma'da çekilen bir klip şarkıya eşlik etti. "Acele Etme"den sonra sırasıyla "Kırmızı", "Acı Veriyor", "Armağan", "Hoşgeldiniz" ve "Bu Yüzden" şarkılarına da klip çekildi.

Yayımlandığı yıl içinde 400.000 satan Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor albümü, MÜYAP tarafından altın sertifika ile ödüllendirildi ve İstanbul FM'den Altın Ödül kazandı. 2009 yılı sonunda, NTV müzik jürilerinden Selami Bilgiç tarafından hazırlanan son on yılın en iyi albümleri listesinde altıncı sırada yer aldı. 2004 yılından sonra yeniden basılarak 3 Mayıs 2012 ve 19 Haziran 2012 tarihlerinde tekrar müzik marketlerde satışa sunuldu. (Devamı...)


Mapuçeler, (Mapudungun; Mapu, "toprağın" Çe + "insan", toprağın insanı) Orta ve Güney Şili'nin ve Güney Arjantin'in gerçek Kızılderili sakinleridir. İspanyolcada araucanos (Araukanyalı) olarak da bilinirler. Yaygın inancın aksine, Quechua dilindeki arauco (isyan) kelimesi araucano kelimesinin kökeni değildir, daha çok balçıklı su anlamına gelen Arauco kelimesinden türemiştir.

Mapuçelerin ekonomileri tarım üzerine kuruludur. Toplumsal yapıları "lonko" veya şefin yönetimindeki geniş ailelerden oluşmuştur. Bununla beraber savaş zamanlarında daha büyük gruplar halinde toplanırlar ve aralarından lider olarak "toqui" ('balta-taşıyıcı') seçerler. Mapuçeler toplumsal, dini, ekonomik yapı ve dilsel miras açısından ortak geçmişi olan farklı gruplardan oluşmuşlardır. Etkileri Aconcagua Nehri ve Arjantin pampasına kadar genişlemiştir. Bu farklı gruplardan Şili'nin orta vadilerinde yaşayan Picunçeler, önce İnka İmparatorluğu daha sonra da İspanyollarla birleşmişlerdir. Itata ve Toltén nehirleri arasındaki vadilerde yaşayan Mapuçeler. Ve diğer Huillicheler, Lafkencheler ve Pehuencheler. Kuzeydeki Aonikenkler, Ferdinand Magellan tarafından Patagonlar olarak adlandırılmışlardır, Mapuçe grupları ile ilişki kurmuş pampa bölgesinden bir etnik gruptur. Mapuçelerin dillerini ve bazı kültürlerini benimseyen Aonikenkler Tehuelchelerdendir. (Devamı...)