Şablon:GM/2018-12-31

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Transgender (Okunuşu: [trænsˈdʒɛndər]), kişinin cinsiyet kimliği ile atanmış olan cinsinin uyumlu olmaması durumu. Bu duruma sahip kimseleri tanımlamak için trans birey ifadesi kullanılır ve cinsel yönelimden tamamen bağımsız bir olgudur; trans bireyler de aynı zamanda karşıcinsel, eşcinsel, çiftcinsel vs. şeklinde tanımlanabilirler; bazı trans bireyler ise geleneksel cinsel yönelim etiketlerinin yetersiz veya kendilerine uygulanamaz olduğunu düşünmektedir. Türkçede transgender teriminin açık bir karşılığı yoktur ve bunun yerine birçok kişi travesti ve transseksüel kelimelerini kullanmaktadır. Transgender tanımlaması şunları kapsar:
  • "Bireylerin kadın veya erkek cinsiyet rollerine ait geleneksel tanımlara açıkça uygun olmaması, fakat bunlar arasında hareket etmesi"
  • "Bireylerin doğumda sahip olduğu cinsel organa bakılarak atandıkları cinsin, kendilerini tanımlama konusunda yanlış veya eksik olduğunu hissetmesi."
  • "Doğumda atanan cins (ve kabul edilen cinsiyet) ile tanımlanamama veya temsil edilmeme"

(Devamı...)

Louise Bourgeois (25 Aralık 1911-31 Mayıs 2010), Fransız heykeltıraş. En ünlü eseri, yaşamının son 12 yıllık döneminde bitirdiği (örümcek biçimli) Maman adlı yapıt olan Bourgeois, dokuma duvar halısı onarımcısı bir babanın kızı olarak Paris'te doğdu. 12 yaşındayken duvar halıları için çizim yapmaya başladı. 15 yaşına geldiğinde Paris Sorbonne'da matematik okudu. Geometri alanında yaptığı çalışmalar, onun kübist çizimleri için bir altyapı oluşturdu. Önce "Ecole de Louvre"da ve sonra "Ecole des Beaux-Arts"da öğrenimini sürdürdü. Sonra sanatçı Fernand Léger'in atölye asistanı olarak çalıştı. 1938'de Amerikalı eşi Robert Goldwater ile New York'a gitti ve burada "Art Students League of New York" okulunda öğrenimine devam etti.

21. yüzyıl Amerikan heykel sanatının öncülerinden olan Louise Bourgeois, 60 yıldan fazla uğraştığı sanat yaşamında önceliği kendi tanıklıklarına verdi. 1930'larda resimle başladığı sanatı gerçeküstücü izler taşır. (Devamı...)