Şablon:GM/2016-09-02

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vélez-Málaga İspanya'nın, Endülüs Özerk Topluluğu'nun, Málaga İli'nin, Malaga İlçesi'ne bağlı şehir. 74,190 kişilik nüfusuyla ve şehir nüfusunun toplam il nüfusuna oranıyla ilin en büyük üçüncü şehridir. Nüfus yoğunluğu, kilometrekareye 469,91 kişidir. (1217,1/sq mi.) Yüzölçümü ise 157,88 kilometrekaredir. Şehrin rakımı ise en yüksek noktada, 60 metredir (197 fit).

Şehrin, İspanya içinde posta kodu, E-29-700 ve ISO kodu ES-MA-VM'dir. Tarihinde ise, uzun bir süre boyunca İslam egemenliğinde kalmıştır. Şehrin şu andaki başkanı 2007'de görev başına getirilen İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nden Salomé Arroyo Sanchéz'dir. Tarih öncesi dönemlerde, Velez-Malaga'da belli bir yerleşme yoktu. Bu bölgede ilk yerleşme, Velez-Malaga'nın şu an bulunduğu konumda olmasa da, bu bölgelerde, MÖ 8. yy'da, kurulan Fenike kolonisiydi. Ayrıca Roma İmparatorluğu'nun da bu bölgelerde koloniler kurup, bu bölgede, "Garum Sosu" 'nu icat ettikleri bilinmektedir. Vélez-Malaga, Orta Çağ'da zamanında, 750'li yıllarda Faslı Müslümanlar tarafından kurulmuştur. İber Yarımadası'nda dayanan son İslam şehirlerinden birisi olmuştur. 711'den, 1493'e kadar İslam egemenliğinde kalmıştır ve Endülüs Toprakları'nda yer almıştır. Gırnata Emirliği'nin en önemli şehirlerinden birisi olmuştur. Bu zamanlarda nüfus hızlı bir şekilde artmıştır ve yerleşme kale surlarının dışına taşmıştır. 1492'de Beni Ahmer Devleti başkenti Gırnata'nın İspanya Krallığı'na teslim olmasından birkaç yıl önce 27 Nisan 1487'de Vélez-Malaga, Aragonlu II. Fernand tarafından kuşatılmıştır ve 1488 sonlarında, ilk defa Katolik yönetimine geçmiştir. Kuşatma sırasında, evlerini terk eden Faslı, Endülüslü ve Arap Müslümanların yerini, Kastilya ve Leon'lu katolik hıristiyanlar almıştır. Gırnata'nın düşmesinden 1 yıl sonra geriye kalan şehirlerde düşmüştür. (Cebelitarık, Marbella...) ve İspanya topraklarındaki Arap-İslam egemenliği sona ermiştir. (Devamı...)


Danica Patrick (d. 25 Mart 1982, Beloit, Wisconsin) Amerikalı otomobil yarışçısı, aktris ve model.

2005 senesinde yapılan Indy500 yarışının en iyi çaylak pilotu, 2005 IndyCar Şampiyonasının en iyi çaylak pilotu seçildi. 2008'de Twin Ring Motegi pistinde yapılan Indy 300 yarışını kazanarak "bir Indycar yarışı kazanan ilk kadın pilot" unvanını kazandı. 2009 Indy500 yarışını üçüncü sırada bitirerek "bir Indy500 yarışını podyum derecesi ile bitiren ilk kadın pilot" unvanını kazandı. Aynı sene "bir IndyCar şampiyonasında en fazla puan alan kadın pilot" unvanını da kazandı. 2010 senesinden beri yarıştığı NASCAR Nationwide serisinde; 2011 Daytona yarışında "bir NASCAR yarışına en üst sıradan (4. sıra) başlayan kadın pilot" ve "bir NASCAR yarışına liderlik eden ilk kadın pilot", 2011 Las Vegas Speedway'de "bir NASCAR yarışını en üst sırada (4. sıra) bitiren kadın pilot" unvanlarını elde etti. Halen IndyCar serisinde Andretti Autosport'un 7 numaralı GoDaddy.com aracını ve NASCAR Nationwide serisinde JR Motorsports'un 7 numaralı GoDaddy.com aracını kullanmaktadır. Her iki takımın hisselerinin yarısına sahiptir. ABD'nin Wisconsin eyaletine bağlı Beloit şehrinde doğdu, Illinois eyaletinin Roscoe şehrinde büyüdü. Yarışçı bir aileden gelmektedir. Babası T.J. ve annesi Bev, 1970'lerdeki bir kar aracı yarışında tanıştılar. T.J. kar aracı, motokros ve minik arabalar kategorisinde yarışırken, Bev onun yarıştığı takımda mekaniker olarak görev almaktaydı. 1996 yılında Beloit şehrinin hemen dışındaki Hononegah Birliği Lisesi'nde okuduğu sıralarda amigo kızların kaptanıydı. Daha sonra bu okuldan ayrılıp devlet okuluna yazıldı. Şu anda babası T.J., Danica'nın menajerliğini yürütürken, annesi Bev basın ilişkileri konusunda Danica'ya yardım etmektedir. Brooke isimli bir kız kardeşi var. Fizyoterapist Paul Edward Hospenthal ile evlidir. Yoga antrenmanı yaparken sakatlanmasının ardından gördüğü fizyoterapi tedavisi sırasında tanıştığı Hospenthal ile 2005'te evlendi. (Devamı...)