İstiklaliyet Caddesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İstiklaliyet Caddesi
Şerit sayısı{{{şerit_sayısı}}}
Bitiş noktası{{{bitiş_noktası}}}
KonumBakü, Azerbaycan
Metro bağlantısı{{{metro_bağlantısı}}}
Önemli yapılar{{{önemli_yapılar}}}

İstiklaliyet Caddesi (AzericeIstiqlaliyyət küçəsi), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir ana caddedir. Cadde, 2.2 km uzunluğunda olup[1] Bakü'nün güney yamaç kesiminde Sebail Rayonu'nda yer almaktadır. Gülüstan Sarayı'ndan başlayarak kuzeye doğru ardından kuzeydoğuya devam ederek, Çeşmeler Meydanı'nın kenarında Aziz Aliyev ve Mammad Amin Rasulzade caddelerinin kesiştiği noktada sona ermektedir.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

İstiklaliyet, Bakü'nün en eski caddelerinden biridir. Caddenin eski isimleri, Rus İmparatorluğu döneminde Çar I. Nikolay'ın onuruna "Nikolayevskaya", devrimden sonra "Parlamentskaya" ve Sovyetler Birliği döneminde "Kommunistiçeskaya" idi. 1991 yılında Azerbaycan'ın bağımsızlığını yeniden kazanmasının ardından caddenin adı "İstiklaliyet" olarak değiştirildi. Cadde 2.2 kilometre uzunluktadır. Tarihi semtte olması nedeniyle Bakü'nün en güzel yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Cadde boyunca, Gülüstan Sarayı, Azerbaycan Birleşmiş Milletler Temsilciliği, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi, Batı Hazar Üniversitesi, Bakü Şehir İcra Hakimiyeti, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi İçerişehir kuzey duvarı, Mirza Alekber Sabir bahçesi, Nizami Gencevi Anıtı ile Azerbaycan Edebiyatı Müzesi gibi birçok devlet dairesi, müze, üniversite, mağaza, butik ve restoran bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Google Maps

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]