İçeriğe atla

Anayol

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Almanya'da bir otoyol

Ana yol veya arter yol yüksek kapasiteli bir kentsel yoldur. Bir arteriyel yolun birincil işlevi, toplayıcı yollardan otoyollara, otobanlara, sınırlı erişim yolu ve mümkün olan en yüksek hizmet seviyesinde kentsel merkezler arasında trafik sağlamaktır. Bu nedenle, birçok arter sınırlı erişimli yollardır veya özel erişime yönelik kısıtlamalardır.[1]

Arter yollarının tasarımı ülkeden ülkeye, şehre ve hatta şehirler arasında değişmesine rağmen, birçok ortak tasarım özelliğini paylaşmaktadır. Örneğin, birçok şehirde arterler eşmerkezli çevrelerde (genellikle çevreyolu olarak adlandırılır) veya bir şebekede düzenlenir. Birçok yetki alanı, arteryel yolları ana (majör) veya minör olarak da sınıflandırır.[2]

Trafik mühendisliği hiyerarşisinde, bir arteryal yol kollektör yolları ve otoyollar arasında trafik sağlar. Yeni arteriyel yollarda, trafik akışını artırmak için kesişimler sıklıkla azaltılır. Kaliforniya'da, arteryal yollar genellikle her yarım mil aralıklıdır ve kesişen toplayıcı (lar) ve sokaklar vardır.[3] Bazı arteriyel yolların, kesişme noktalarının ve yolların çoğunun arteriyel yollarla kıyaslandığında, bazı ülkelerde ve bazı eyaletlerde de ekspres yol olduğu düşünülmektedir.

Arter yollarının yapımı ve geliştirilmesi iki yöntemle gerçekleştirilir. Şimdiye kadar en yaygın olanı, alt bölüm geliştirme sırasında mevcut bir yol hakkının yükseltilmesidir. Mevcut yapılar bir yolun genişletilmesini yasakladığında, baypaslar genellikle inşa edilir.[3] Artan yol koridorlarının, kanalizasyonların, su şebekelerinin, kanalların ve diğer altyapıların yerleştirilmesi ve genel sürekliliği nedeniyle yol yatağının altında ya da yanında yer almaktadır.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2018. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 20 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2018.