İsrail'de yayımlanan gazeteler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu İsrail’deki gazetelerin listesi, İsrail Devlet’inde basılıp ve dağıtılan gazetelerin listesidir. Bir çoğu İbranice basilmaktadır. Arapça konuşan okurlar ve başka dilde konuşan göçmenler için Arapça, Rusça, İngilizce ve Fransızca gibi başka dillerde gazeteler de basılmaktadır. 2012 yılında, Reuters muhabiri Tova Cohen, İsrail toplumunu “haber tutkunu” olarak tanımlamıştır [1]. İsrail’deki gazete okurluk oranı oldukça yüksektir. Bunun nedeni okur yazarlık oranının yüksekliği ve siyasetle güncel olaylara oldukça ilgi duyan kültürel ilgidir. İsrail’de hafta içi günlük gazete okurluluğu, aşağı yukarı her 100 kişi için 21 gazetedir.

İsrailli Gazeteciler Kurumu Beit Sokolov’un girişi

Milli Gazeteler[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Çevirisi Dilleri Sıklığı Kuruluş yılı Sahibi Notlar
B'Sheva Yedide İbranice Haftalık 2002 Arutz Sheva dindar siyonistlere yöneliktir
Calcalist Ekonomist İbranice Günlük 2008 Yedioth Ahronoth Grubu İş dünyası haberleri
Courier Kurye Rusça günlük 1991 İsrail Libo Feigin
Globes Küreler İbranice Günlük 1983 Fishman Grubu İş dünyası haberleri
Haaretz Vatan İbranice, İngilizce Günlük 1919 Haaretz Grubu
Hamodia Haberci İbranice, İngilizce ve Fransızca Günlük 1950 World Agudath Israil Haredi Yahudiler’e yöneliktir
Israel Hayom Israil Bugün İbranice Günlük 2007 Sheldon Adelson Bedava gazete
Israel Post İsrail Postası İbranice Günlük 2007 Eli Azur Bedava Gazete
Al-Ittihad Birlik Arapça Günlük 1944 Maki Siyasi Partisi
The Jerusalem Post Kudüs Postası İngilizce, Fransızca Günlük 1932 Eli Azur Eski adı “Filistin Postası”
Kul al-Arab Bütün Araplar Arapça Haftalık 1987 Al-Arab Grubu
Maariv Akşam İbranice Günlük 1948 Eli Azur
Al-Madina Şehir Arapça Haftalık 2004 Rana Asali
Makor Rishon Ana Kaynak İbranice Günlük 1997 Sheldon Adelson Dini siyonistler ’e yöneliktir
TheMarker İşaretçi İbranice Günlük 2008 Haaretz Grubu İş dünyası haberleri
Vesti Haberler Rusça Günlük 1992 Yedioth Ahronoth Grubu
Yated Ne'eman Güvenilir Temel İbranice Günlük 1985 Degel HaTorah Haredi Yahudiler ’e yöneliktir
Yedioth Ahronoth Güncel Haberler İbranice Günlük 1939 Yedioth Ahronoth Grubu

Okur Sayısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki liste, Hedef Grubu Endeksi anketine göre, İsrail’deki gazetelerin, 2016 yılının ilk yarısındaki okunurluk oranlarını göstermektedir [2]. İsrailli gazetelerin özgürce denetlenmiş dolaşım verileri bulunmamaktadır [3].

İsim Hafta içi günler
%
Hafta sonu
(Cuma) %
B'Sheva 7.7
Globes / Küreler 4.6 2.8
Haaretz / Vatan 3.9 4.3
Israel Hayom / İsrail bugün 39.7 37.6
Israel Postası 7.2
Maariv 3.9 5.5
Makor Rishon 3.5
Yedioth Ahronoth 34.9 37.7

Yerel Gazeteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kudüs[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kol Ha’ir

Tel Aviv[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ha'ir
  • Yedioth Tel Aviv
  • Zman Tel Aviv

Eski Gazeteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Israil Basını, 1949

Siyasi Partilerle İlişkili Gazeteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Filistin Mandası döneminde ve İsrail Devleti bağımsızlığının deklare edilmesinden sonraki dönemde, siyası partilerle ilişkili ve siyasi partiler tarafından kurulmuş birçok gazete vardı. 1970’li yıllarda birçoğu sona erdí ama günümüzde hala devam eden bazı gazeteler vardır. Bunların içinde, Hamodia (haberci), İttihad (birlik) ve Yated Ne’eman gazeteleri vardır.

Özgür Gazeteler

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]