İslam felsefesinde barış

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arapça'da selam (سلام) yani "barış" kelimesi İslam kelimesi ile aynı kökten gelir. Silm (سِلم) kelimesi de Arapça'da İslam dini anlamına gelir ve "es-silm'e (barış) girdi" ifadesi de "İslam girdi" anlamına gelir. Bir İslami yorum ise, "kişinin iradesini Allah'ın iradesine teslim etmesi"nin kişisel barışın elde edilmesi olduğunu iddia eder.[1]

Kuran'a göre ideal toplum, kelime anlamı olarak "barış evi" olan Darüsselam'dır: Allah insanlığı "barış yurduna" davet eder ve dilediğini doğru yola iletir.[2]

İbn Hacer el-Heysemi'ye göre insanlık arasında adaletin, bolluğun, bereketin, esenliğin, güvenliğin, barışın ve kardeşliğin hakim olacağı, şefkat, merhamet ve sadakâtin ile sevginin, fedakarlığın, hoşgörünün yaşanacağı bir dönem olacaktır. Muhammed, bu kutlu dönemin, ahir zamanda dünyayı kaostan, adaletsizlikten ve ahlaki çöküntüden kurtarmak için gelecek olan Mehdi'nin aracılığı ile yaşanacağını söyledi. Yine Muhammed'e göre Mehdi, tanrısız ideolojileri ortadan kaldıracak ve hüküm süren adaletsizliğe son verecek; Ayrıca dîni Muhammed'in zamanındaki haline getirerek Kuran ahlakının insanlığa hakim olmasını sağlayacak ve tüm dünyada barış ile esenliği tesis edecektir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İslam ne anlama gelir?". classicalarabic.org. 20 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Compendium of Muslim Texts". web.archive.org. 28 Kasım 2008. 28 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2021.