İskandinav paganizmi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İskandinav paganizmi, tanrıların babası Odin ve oğulları etrafında şekillenir.

Her şey diyarlar ile başlar. Muspelheim ve Niflheim diyarları bulunur, Ginnungagap denilen boşluk ve bu diyarlar vardır.[1] Muspelheim'da bulunan sonsuz alev (hiçbir kaynağı olmadan her yöne doğru yanan alev) ve Niflheim'da bulunan kudretli buz boşlukta bir araya gelir. Bu birleşim sonucunda ilk dev Ymir ve dolaylı olarak Audhumla oluşur.[2] Audhumla bir inektir ve Ymir'i devasa boyuta gelene kadar emzirir ve tuz bloklarını yalayarak ilk tanrı Buri'i meydana getirir. Ymir ise terleyerek devleri oluşturur.

Oluşum ve başlangıcı budur. Ama çok kökenli bir mitolojidir, Allfather(yücebaba) olarak geçen Odin diğer iki kardeşi Vili ve Ve ile, Ymir'i öldürürler ve diyarı yaratırlar. Yaşananlar sonucunda devler ve tanrılar düşman olurlar. Devler kaosu ve kargaşayı, tanrılar ise düzeni ve doğruyu temsil eder ki bu da tartışılır çünkü Vanir ve Aesir tanrıları arasında bir savaş gerçekleşir. Ygrdrasill adlı bir ağaç ise 9 diyarı birbirine bağlar arasındaki ulaşımı sağlar.[1] En bilindik tanrıları Thor (Doğaya hükmeden yıldırım tanrısı, toprağın oğlu olarak da bilinir), Odin (Yücebaba, kuzgun tanrısı), Baldr (Adalet ve Işık tanrısı), Loki (Fesatlık ve Kurnazlık tanrısı), Njörd (Deniz tanrısı) ve Freyr (Bereket tanrısı)'dir. En çok bilinen devler ise Surtr (ateş devi), Jörmungandr (Midgard Serpent,dünya yılanı), Thamur (taş ustası)'dur.[1] Devler hakkında bilinenler tanrılar hakkında bilinenden azdır. Kaba tabir ile kuzey inancı/mitolojisi denilebilir. Ölümden çekinmeyen kuzeyli savaşçıların, Vikinglerin inancıdır. Kısa ama öz bir yazı yazmaya çalıştım merak eden insanlar için kısa ama, kanımca yeterlidir. Paganlar(hepsi değil) zamanla saksonlardan etkilenerek tek tanrılı bir din olan Hristiyanlıka geçmişlerdir.

Modern Etkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca İskandinav paganizminin en iyi temsilcileri Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya'daki metal müzik gruplarıdır, bunlar gerek görünüşleri gerekse şarkı sözleriyle yoğun bir pagan inancı içindedirler. Bu gruplara örnek; Amon Amarth, Burzum, Einherjer,Thyrfing ve daha birçok iskandinav gruptur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Lindow, John (2002). Norse mythology: a guide to the Gods, heroes, rituals, and beliefs. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0195153828. 
  2. ^ Richards, J. D. (2005). The Vikings: a very short introduction. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0192806079.