İsa mozaiği (Kariye Camii)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İsa mozaiği, günümüzde Kariye Camii olarak kullanılan Azize Kurtarıcı Hora Manastır kilisesinde ana ibadet binasının (naos) bölümünde, günümüze ulaşmış üç adet mozaik panodan birisidir.

Kariye'nin naos kubbesini taşıyan dört ayaktan kuzeydoğu yönündekinde bulunur.[1] Panoda, çerçeve içine alınmış tam boy İsa tasviri yer alır. Elinde açık halde duran bir kitap ile tasvir edilen mavi giyimli İsa, bir filozof görünümündedir. Kontrapost duruşta (vücut ağırlığının bir bacağa bindirildiği, diğer bacağın dizden hafifçe kırıldığı duruş) olduğu sağ bacağından anlaşılır.[1]

Her kilisede özellikle de kubbede sol elinde parşömen ya da kitapla tasvir edilmiş bir İsa figürü ve eğer kitap açıksa belli başlı ayetler okunabilir.[2] Bu mozaikte İsa'nın elindeki kitapta Matta İncili'ndeki söz görülmektedir: "Ey bütün yorgunlar ve yükleri ağır olanlar, bana gelin (ben size rahat veririm)". Ben dünyanın ışığıyım" yerine bu ifadenin seçilmesi dönemin hümanist anlayışının yapıdaki bir yansıması olarak düşünülür.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Keykubatlı, Sercan. "İkonlarıyla Khora Manastırı Katholikonu". Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi seminer ödevi, Antalya, 2018. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Kariye Camii". Kutsalkitap.org, 4 Haziran 2020. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2020. 
  3. ^ Vasilakeris, Anestis. "Hora/Kariye: Yaşayanların ülkesinden insansız ülkeye". Agos gazetesi, 7 Eylül 2020. 7 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2020.