İrina Mihaylovna

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Irina Mikhailovna
Irina Mikhailovna Romanova'nın P. Borel tarafından çizilmiş portresi.
Doğum22 Nisan 1627
Ölüm8 Nisan 1679 (51 yaşında)
HanedanRomanov Hanedanı
BabasıI. Mihail Fyodoroviç
AnnesiYevdokiya Streşneva
DiniDoğu Ortodoks

Irina Mikhailovna (Rusça: Ирина Михайловна; 22 Nisan 1627 – 8 Şubat 1679), Mojaysk soylusu, Rus çarı I. Mihail'in ve ikinci eşi Yevdokiya Streşneva'nın en büyük kızı. Ayrıca babasından sonraki çar I. Aleksey'in ablasıdır.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Döneminin diğer Rus prensesleri gibi,[2] İrina’da erkeklerden ve dış dünyadan soyutlanmış bir şekilde büyüdü ve sarayda okuma-yazma ve dikiş-nakış öğrendi.

Evlilik planları[değiştir | kaynağı değiştir]

Valdemar Christian

1640 yılında, lrina 13 yaşındayken, Çar Mihail onu Danimarka Kralı IV. Christian'ın üçüncü oğlu Schleswig-Holstein Kontu Valdemar Christian ile evlendirmeye karar verdi. Valdemar hakkında daha fazla bilgi edinmek üzere Danimarka'ya bir Rus büyükelçisi gönderildi.

1641 yılında Kont Valdemar bir ticaret anlaşması imzalamak üzere ilk kez Moskova'ya gitti. 1644'te tekrar Rusya'ya döndü ve evlilik şartları üzerinde uzun müzakereler başladı.

Damattan hoşlanan Çar Mihail onu ikna etmeye çalışmış, bu da Moskovalı din adamları ile kraliçeye eşlik eden Papaz Felgaber arasında inanç konusunda bir tartışmaya yol açmıştır. Bu tartışmaların kayıtları A. Golubtsov tarafından yayınlanmıştır ("Kral Woldemar ve Çarevna İrina Mihaylovna Davasında Ortaya Çıkan İnanç Tartışmalarının Anıtları", Moskova, 1892).

Valdemar Ortodoksluğu kabul etmeyi reddetti ve müzakereler çıkmaza girdi. С. Solovyov, Danimarka'dan gelen haberlere göre, krala şunları yazmaktadır:

“Belki de Çarevna İrina'nin güzel bir yüzü olmadığını düşünüyor, bu yüzden barış içinde olacak, güzelliğinden memnun kalacak, ayrıca Çarevna İrina'nin diğer Moskovalı kadınlar gibi sarhoş olmayı sevdiğini düşünmesin; o akıllı ve mütevazı bir kızdır, hayatı boyunca hiç sarhoş olmamıştır.”[3]

Çar Mihail Kont'u zorla Rusya'da tutmaya çalıştı. Aslında Valdemar kendini anisen ev hapsinde buldu. Mayıs ayında Kont, birkaç yandaşıyla birlikte silah zoruyla Rus başkentinden kaçmaya çalıştı, ancak durduruldu. Valdemar, Danimarka'ya babasının yanına gitmesine izin verilmesini talep etti, ancak gözaltına alındı. Danimarkalı elçiler kontu serbest bırakmaya çalıştılar ama komplo başarısız oldu. Kral IV. Christian'ın müdahalesi bile işe yaramadı.

Valdemar ancak Çar Mihail'in ölümü ve I. Aleksey’in tahta çıkmasından sonra özgürlüğüne kavuştu.[4] Rusya'da bir buçuk yıldan fazla kalarak 17 Ağustos 1645'te Danimarka'ya gitti. İrina o sırada 18 yaşındaydı.

Sonraki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çar Aleksey’in askeri bir kampanyadan kız kardeşler Irina, Anna ve Tatyana'ya mektubu (1654)

Irina Mikhailovna, Çar olduğunda küçük kardeşi Aleksey üzerinde çok büyük bir etkiye sahipti. 1650'lerdeki mektuplarında öncelikle kız kardeşleri İrina, Anna ve Tatiana'ya, ardından da eşi ve çocuklarına hitap eder. Bu mesajlarda büyük kız kardeşinden ev işleriyle ilgilenmesini ister. İrina'ya annem diye hitap ederdi. Aleksey ancak ikinci evliliğinden sonra yazışmalarında kızlarını ve genç eşi Natalya Naryshkina 'yı ilk sıraya koymaya başlamıştı.

İrina o zamanlar Moskova'da, daha sonra da büyükannesi rahibe Martha'dan miras kalan Rubtsov (Pokrovsky) köyünde yaşıyordu.

Çarevna eski inananlara karşı çok sempatikti. Boyarina F. P. Morozova ve Protopop Avvakum'un savunucusu olarak hareket etti. Avvakum onun yardımlarını "Hayatı" adlı eserinde anlatır. Avvakum'un 1660-1670'lerde dilinin kesilmemesi ve elinin kesilmemesi büyük ölçüde onun şefaati sayesinde olmuştur. Protopop Avvakum Pustozersk hapishanesinden İrina Mihailovna'ya mektup yazmıştır:

Ey Işığın Leydisi, egemen, kutsal bakire, İrina Mihaylovna! Kaba saba biri olarak senin önünde ne söylemek istiyorum? Bilge olduğunu biliyoruz, ey bakire, Tanrı'nın aracı, seçilmiş kişi, seninle konuşmam için beni kutsa! Sen bizim Başrahip İsa'yla birlikte krallığımızın kralısın, Başrahibe. O, umudumuz, nasıl Roma gücüyle Yahudi ırkını ortadan kaldırdıysa, Leydim, burada da aynı yasaya göre Yahudi ırkının nazik olması uygun olur. Ama ben korkuyla konuşmuyorum, yasayı çiğneyenlere İsrail'de çok eski zamanlardan beri yerine getirilmiş olanı öneriyorum. Ancak Tanrı'ya döndüklerinde, o zaman lütufkar olacaklar, barış ve sessizlik içinde yaşayacaklar. Ama Tanrı biliyor ya, Floransa Konsili'nde Yunanlıların kendilerine ne yaptıklarını görüyor musunuz, Floransa Konsili'nde, daha doğrusu Yahudilerin meclisinde, Manuilovich ve arkadaşlarının elleri Yunan gücüne atfedildi? Ne söylendiğini hatırlıyor musun, yoksa unuttun mu? Hatırlayacağım.”

(Avvakum. "Tsarevna Irina Mikhailovna Romanova'ya Mektup")[5]

Tsarevna Irina hiç evlenmedi. 1679'da 51 yaşında ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Филина Е.И. «Дело» королевича Вальдемара // Российская государственность: Этапы становления и развития. Кострома, 1993. Ч. 1. С. 46-49.
  2. ^ "Women in Russian History: From the Tenth to the Twentieth Century". Routledge & CRC Press (İngilizce). Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  3. ^ "С.М.Соловьев. История России с древнейших времен. Оглавление." www.spsl.nsc.ru. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  4. ^ История России с древнейших времен. Кн. 2, т. 6-10 (Rusça). 
  5. ^ "ФЭБ: Аввакум. Письмо к царевне Ирине Михайловне Романовой. — 1960 (текст)". feb-web.ru. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024.