İmilşil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İmilchil
إملشيل

İmilcil
Fas üzerinde İmilchil
İmilchil
İmilchil
ÜlkeFas
BölgeMeknès-Tafilalet
VilayetErrachidia
Rakım2119 m
Nüfus
 • Toplam1.858
Zaman dilimiUTCUTC+0 (BAS)

Imilchil (Arapça: إملشيل) Fas'ın merkezinde Atlas Dağları'nda yaklaşık 1858 nüfusa sahip küçük bir kasabadır.[1] Assif Melloul nehri vadisinde, 2119 m rakımda yer almaktadır. Imilchil bölgesinde Ait Yafelman konfederasyonun Ait Hdiddou kabilesinin sakinleri yaşar. Bölgede Orta Atlas Berberi dili konuşulur.

Evlilik Festivali[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasaba Berberi kültürünün yaşayan bir sembolüne evsahipliği yapar. Resmi ismi Betrothal Festivali - Souk Aam veya Agdoud N'Oulmghenni olan festival burada gerçekleşir. Efsaneye göre iki ayrı kabileden olan aşık genç çifte aileleri tarafından birbirlerini görmeleri yasaklanınca, genç çift ölene dek ağlar. Rivayet odur ki gözyaşlarından Imilchil yakınlarında Isli ve Tislis adında iki göl oluşur. Aileler aşıkların ölümü anısına öldüğü günün yıldönümünde onları anar ve yerel kabilelerden insanlar o gün evlenirler. Böylece Imilchil evlilik festivali doğar.[2] Festivalin kaynağına dair bir diğer (rağbet görmeyen) açıklaması ise Fransız sömürge döneminde göçer toplum olan Berberilerin doğum; ölüm ve evlilik kayıtlarının toplu halde alınmasıdır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "fallingrain.com sitesi". 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  2. ^ "Travel To Morocco For The Imilchil Marriage Festival". travel-exploration.com sitesi. 6 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011. 
  3. ^ "World's best festivals: Imilchil Wedding Moussem". lonelyplanet.com internet sitesi. 27 Haziran 2012. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]