İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

MBA (Okunuşu: embiey) (Master of Business Administration; İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı), iş insanlarına yönelik olarak geliştirilmiş lisansüstü bir yeterlik derecesidir.

İlk olarak 1902 yılında, ABD'deki Dartmouth College (Hanover, New Hampshire) bu dereceyi alan mezunlarını vermiştir. Bu program daha sonraları dünyadaki birçok üniversitede uygulanmaya başladı ve özellikle son 20-30 yıl içerisinde, dünya genelinde işletme dalında tercih edilen bir yeterlik haline gelmiştir.

Türkiye'de de üniversiteler İşletme yüksek lisans programlarına bu ismi vermeyi tercih etmektedirler. Çalışanlara yönelik MBA programlarında Executive MBA, kısaca EMBA denir. MBA'in liselere uyarlanmış hali Türkiye'de t-MBA adı altında bazı özel liselerde uygulanmaktadır.

e-MBA : Uzaktan eğitim şeklinde yapılan MBA çeşididir. Türkiye'de birçok vakıf üniversitesi ve bazı devlet üniversiteleri özellikle çalışma hayatında bulunanlara kolaylık sağlamak amacıyla e-MBA programları başlatmış bulunmaktalar.

e-MBA programında dersler internet üzerinden verilmektedir. Eğitim süresi 3 yarıyıldır. Altı yarıyıla kadar uzayabilir. Türkiye'de son yıllarda birçok üniversite e-MBA eğitimi vermeye başlamıştır. Okan Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi uzaktan MBA programı veren üniversitelerdir. Bu programların tamamı YÖK onaylı programlardır ve birçoğunun diplomaları normal MBA programlarından farklı değildir.

e-MBA programlarında dersler için okula gidilmez. Sadece final sınavları için okula gidilmesi gerekmektedir. Özellikle çalışan kişilerce, işlerini aksatmadan devam edilebilen bir eğitim olması sebebiyle çokça tercih edilmektedir.

Executive MBA: Yönetici MBA anlamına gelir. Executive MBA öğrencileri, profesyonel iş deneyimine sahip kişilerden oluşmakta ve çok yoğun bir program takip edilmektedir. Belli bir sene yöneticilik deneyimine sahip olmayanlar bu programa kabul edilmezler. Öğrenciler çalışanlardan oluştuğu için bu program genelde akşamları, hafta sonları veya online olarak verilmektedir. Katılımcılar genelde çalıştıkları şirketlerin özel sorunları ve problemleri üzerine proje çalışması yürütürler. Executive MBA programları daha çok pratik ve uygulamaya yöneliktir.

Program 3 yarıyılda tamamlanır en çok 6 yarıyıla uzayabilir. Program bazı temel dersler ve dönem projesinden oluşmaktadır. Genel olarak programda okutulan dersler:

  • İşletme yöneticiliği,
  • Finansal Muhasebe,
  • Pazarlama yönetimi,
  • Örgütsel davranış,
  • Stratejik yönetim,
  • Finansal yönetim,
  • Yönetim bilişim sistemleri,
  • Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi,
  • Mali tablolar analizi,
  • Uluslararası işletme yönetimi,
  • Üretim yönetimi derslerinden oluşmaktadır.

MBA Ücretleri: MBA eğitimi dünyada olduğu gibi Türkiye'de de oldukça popülerdir. Dersler çoğu zaman hem akademik hem de iş dünyasında söz sahibi olan kişilerce verilmektedir. Bu durum, MBA ücretlerini diğer yüksek lisans programlarına göre daha yüksek yapmaktadır.

Fakat bu eğitim için çok geniş bir fiyat aralığı vardır. Örneğin 6.000 TL - 40.000 TL arası bir fiyatlandırma söz konusudur. Üniversiteye, eğitim süresine, eğitim diline göre fiyatlar çok farklılık göstermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]