Finansal muhasebe

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Finansal muhasebe, bir işletme ile ilgili finansal işlemlerin özeti, analizi ve raporlanması ile ilgili muhasebe alanıdır. Bu, kamuya açık mali denetim ve mali bilanço'ların hazırlanmasını içerir.[1] Hissedarlar, taşeron'lar, bankalar, çalışanlar, devlet dairesi, işletme sahipleri ve diğer paydaşlar, karar verme amacıyla bu tür bilgileri almak isteyen kişilere örnektir.[2]

Mali muhasebe hem yerel hem de uluslararası muhasebe standartlarına tabidir. Genel Olarak Kabul Edilen Muhasebe İlkeleri (GAAP), herhangi bir yargı alanında kullanılan finansal muhasebe için standart yönergeler çerçevesidir.[3] Bu, muhasebecilerin, finansal tabloların kaydedilmesi, özetlenmesi ve hazırlanmasında izlediği standartları, sözleşmeleri ve kuralları içerir. Öte yandan, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS), belirli işlem türlerinin ve diğer olayların finansal tablolarda nasıl raporlanması gerektiğini belirten bir dizi muhasebe standardıdır.[4] IFRS, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından yayınlanır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021. 
  2. ^ https://www.freshbooks.com/hub/accounting/financial-accounting#:~:text=Financial%20accounting%20is%20the%20process,the%20statement%20of%20retained%20earnings 21 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021.